Χαρ. Αθανασίου: Τα ρατσιστικά φαινόμενα είναι μεμονωμένα περιστατικά

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 18:54
UPD:18:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Ο Χαρ. Αθανασίου (φωτ. αρχείου) ανέφερε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

A- A A+

«Τα όποια φαινόμενα ρατσιστικής βίας και νεοναζισμού στην Ελλάδα αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, από τις Βρυξέλλες, όπου παρέλαβε εκ μέρους της ελληνικής προεδρίας τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός δεν συγκινείται από τέτοιου είδους ιδέες.

«Άλλωστε τα περιστατικά αυτά επικρίθηκαν από ολόκληρη την κοινωνία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου», τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

«H ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε.» είπε και πρόσθεσε ότι η ελληνική Προεδρία θα εργαστεί στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πολιτικές της Ένωσης.

 Τα έξι σημεία των συστάσεων της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσίασε στον κ. Αθανασίου η ανώτερη σύμβουλος Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Natacha Kazatchkine, η οποία υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να θέσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώτη γραμμή της δράσης της.

Για τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι συστάσεις αναφέρονται στην προσχώρηση της Ε.Ε. στην Ευρωπαϊκή Σύσταση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), την μάχη εναντίον των διακρίσεων, τα δικαιώματα των Ρομά και των γυναικών, την εταιρική υπευθυνότητα και την μεταχείριση μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Ακόμη, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την ελληνική Προεδρία να εξασφαλίσει ότι τηρείται η προσήλωση της Ε.Ε. στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 της Συνθήκης, και ότι η συνολική προσέγγιση της Ε.Ε. είναι προσανατολισμένη στην διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γι' αυτόν τον σκοπό, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Προεδρία να αναπτύξει μία πολυτομεακή εσωτερική στρατηγική-πλαίσιο της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή