Κολοσσιαίο σκάνδαλο κλοπής δεδομένων καρτών συγκλονίζει τη Ν. Κορέα

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 11:20
UPD:11:20
EPA/JEON HEON-KYUN

Πελάτες της KB Kookmin Card κάνουν αίτηση για νέες πιστωτικές κάρτες στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Σεούλ.

A- A A+

Δεδομένα πιστωτικών καρτών που αφορούν σχεδόν στους μισούς Νοτιοκορεάτες κλάπηκαν και πωλήθηκαν σε διαφημιστικές εταιρείες, στο πλαίσιο μίας υπόθεσης που συγκλονίζει τη χώρα.

Δράστης φέρεται να είναι ένας εργαζόμενος στο Korea Credit Bureau, φορέα που ασχολείται με πιστωτικά θέματα. Όπως φαίνεται, ο εν λόγω εργαζόμενος αντέγραψε ονόματα, αριθμούς ασφάλισης και δεδομένα για πιστωτικές κάρτες περίπου 20 εκατ. Νοτιοκορεατών, σε μία χώρα συνολικού πληθυσμού 50 εκατ. ανθρώπων. Η έκταση της υπόθεσης έγινε γνωστή μετά τη σύλληψή του. Εκτιμάται ότι το περιστατικό αφορά σε 104 εκατ. πιστωτικές κάρτες.

Όπως αναφέρει το BBC, στελέχη εταιρειών διαφήμισης και μάρκετινγκ που φέρονται να αγόρασαν τα δεδομένα συνελήφθησαν επίσης. Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες, τα στοιχεία βρέθηκαν στην κατοχή του εργαζομένου λόγω της πρόσβασης που παρέχει η Korea Credit Bureau στις βάσεις δεδομένων τριών μεγάλων νοτιοκορεατικών εταιρειών πιστωτικών καρτών. Όπως αναφέρεται, ο δράστης έκλεψε τα δεδομένα αντιγράφοντάς τα σε USB stick.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο συλληφθείς είναι ένας 39χρονος τεχνικός υπό το όνομα «Παρκ». Η εν λόγω δραστηριότητα θεωρείται ότι έλαβε χώρα από τον Μάιο του 2012 ως τον Δεκέμβριο του 2013. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, πέρα από ονόματα και αριθμούς ασφάλισης έχουν κλαπεί και διευθύνσεις, email, στοιχεία πληρωμών καθώς και, σε πολλές περιπτώσεις, αριθμοί πιστωτικών καρτών. Θεωρείται ότι δύο εταιρείες τηλεφωνικού μάρκετινγκ εμπλέκονται στην υπόθεση, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι τα δεδομένα έχουν βρεθεί ήδη στα χέρια απατεώνων.

EURONEWSGREEK

Επί της παρούσης είναι σε εξέλιξη έρευνες πάνω στα μέτρα ασφαλείας των τριών προαναφερθεισών εταιρειών (KB Kookmin Card, Lotte Card, NH Nonghyup Card). Οι επικεφαλής των τριών εταιρειών έχουν ζητήσει δημόσια συγγνώμη ενώ έχει συστηθεί ειδική «ομάδα δράσης» για να διερευνηθούν οι επιπτώσεις του περιστατικού. Επίσης, η Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της χώρας ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες θα καλύψουν οποιεσδήποτε οικονομικές απώλειες υποστούν οι πελάτες τους εξαιτίας της κλοπής, ενώ ο πρωθυπουργός, Τσουνγκ Χονγκ-γουόν  ζήτησε να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι.

Προτεινόμενα για εσάς