Παυσίπονο τέχνης στις «Ανοιχτές πληγές της Ευρώπης»

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 08:40

Φωτογραφία από την ταινία «White Breath» του εικαστικού Τάσου Αλαμάνου, η οποία θα προβληθεί στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης.

A- A A+

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του για την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ, την εκδήλωση «Ανοιχτές πληγές της Ευρώπης», στην οποία πραγματοποιείται προβολή ταινίας και συναυλία, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η χώρα του τον οδηγεί στο χώμα…

Με τη φωνή του δημιουργού της να ακούγεται στο πουθενά, λέγοντας πως η χώρα του τον οδηγεί στο χώμα…, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μία ανοιχτή πληγή στην Ευρώπη…, η ταινία «White Breath» του εικαστικού Τάσου Αλαμάνου θα προβληθεί στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης. Πρόκειται για μία ταινία μικρού μήκους, που μέσα από την αγωνία ενός γλύπτη στην Αθήνα, διαπραγματεύεται το ζήτημα μνήμης του σύγχρονου Έλληνα.

Ορίζοντας το συναίσθημα σε άλλο επίπεδο

Η Λία Βίσση.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μία πολύ επίκαιρη συναυλία με 3 Lamenti Musicali και 8 Τραγούδια, που θίγει με μοναδικό τρόπο την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, κοινωνική και πολιτική, βάζοντας στο επίκεντρο την αλληλεγγύη των λαών. Στο πρώτο σκέλος της, θα ηχήσει μουσική εγχόρδων. Η πυκνή γραφή και ο βαθιά αρμονικός σκελετός κινεί το νήμα της αίσθησης, με ταλαντώσεις που ορίζουν το συναίσθημα σε άλλο επίπεδο. Το δεύτερο σκέλος αποτελείται από σύγχρονες ελεγείες για φωνή και έγχορδα, με τους στίχους του Αριστείδη Γιαγιάννου, τη μουσική της Λίας Βίσση και τη συνοδεία της Ορχήστρας Πατρών, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, να μετουσιώνουν το απλό βίωμα σε πνευματική αντανάκλαση.

Στον ψυχολογικό λαβύρινθο των σημερινών πολιτών

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πραγματοποιείται - έως τις 2 Φεβρουαρίου, με ελεύθερη είσοδο - και η έκθεση ζωγραφικής και video art του Τάσου Αλαμάνου, με τίτλο «Λαβύρινθος – Ευρώπη».

Στο ίδιο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πραγματοποιείται - έως τις 2 Φεβρουαρίου, με ελεύθερη είσοδο - και η έκθεση ζωγραφικής και video art του Τάσου Αλαμάνου, με τίτλο «Λαβύρινθος – Ευρώπη».  Διακεκριμένος ζωγράφος, κυρίως στο εξωτερικό, ο καλλιτέχνης έχει ασχοληθεί με τη σύνθεση σύγχρονης κλασσικής μουσικής και με τον κινηματογράφο. Στην έκθεση, παρουσιάζει λάδια μεγάλων διαστάσεων και δύο video art, με τίτλους «Te Deum» και «Urban Mass» - τα οποία συγκροτούν μια χαρακτηριστική ενότητα της δουλειάς του, που παραπέμπει στον ψυχολογικό λαβύρινθο των σημερινών πολιτών της Ευρώπης -  και συνδέουν τον ελληνικό πολιτισμό με την Ευρώπη μέσω του μύθου «Λαβύρινθος». Αυτός ο μύθος αποδεικνύεται πιο επίκαιρος από ποτέ μέσα από το συνειδητό και ασυνείδητο αδιέξοδο, που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή την καταιγιστική πραγματικότητα ως πολίτες της Ευρώπης.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Αίθουσα «Θέατρο»: Πειραιώς 206, Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσεων (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Κρατήσεις θέσεων: στα ταμεία του Ιδρύματος και τηλεφωνικά στο 210 3418579 (Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00 - 14:00). Ώρες λειτουργίας έκθεσης: καθημερινές, Σάββατο και Κυριακή: 18:00 - 22:00.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς