Αντ. Σαμαράς: Τα δύσκολα είναι πίσω μας

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 20:42
UPD:21:38
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο κ. Σαμαράς έκανε μια αναδρομή στην πορεία της οικονομίας και των προσπαθειών του ελληνικού λαού, λέγοντας πως οι Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν.

A- A A+

Τα δύσκολα είναι πίσω μας έπειτα από τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε εκδήλωση για τα 90 χρόνια του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η πρόοδος σύντομα θα αρχίσει να φαίνεται και στην πραγματική Οικονομία.

 Ο κ. Σαμαράς έκανε μια αναδρομή στην πορεία της οικονομίας και των προσπαθειών του ελληνικού λαού, λέγοντας πως οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι θα βγαίναμε από το ευρώ, ότι δεν θα γλιτώναμε την κοινωνική έκρηξη και την οικονομική καταστροφή, ότι δεν θα έβγαινε ο προϋπολογισμός του 2013, ότι θα εφαρμόζονταν νέα οριζόντια μέτρα για το 2014. διαψεύσθηκαν.

Ωστόσο χαρακτήρισε το πρώτο μνημόνιο λάθος λέγοντας πως το υποστήριζε από την αρχή και γι’ αυτό τελικά άλλαξε.

«Το πρώτο Μνημόνιο δεν έβγαινε! Δεν έπιανε η χώρα τους στόχους μας. Αλλά τώρα δουλεύει και ξεπερνάμε τους στόχους μας» είπε.

Πρόσθεσε δε ότι «τώρα που ξεπερνάμε τους στόχους και την εποχή της απόλυτης εξάρτησης από τους δανειστές μας, κάποιοι αντί να κοιτάνε μπροστά, πώς θα βγούμε μιαν ώρα αρχύτερα, προσπαθούν να μας πάνε πίσω: Να ξαναμπούμε στην αβεβαιότητα του Grexit. Να ξανά-συγκρουστούμε για όλα εκείνα που έπρεπε ήδη να έχουμε αλλάξει από χρόνια...

Ωστόσο τόνισε την ανάγκη για μείωση της ανεργίας και αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι το 2014 πρέπει να είναι καλή χρονιά και θα είναι όπως είπε καθώς συμμαζεύτηκε η εικόνα διάλυσης που παρουσίαζε η χώρα.

Αρχίζει η ανάκαμψη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως γεννιέται μια καινούργια Ελλάδα και η κυβέρνηση τα βάζει με όλους και όλα που θέλουν το αντίθετο, σχολιάζοντας στις υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχει γυρισμός, είπε ο πρωθυπουργός.

«Βγάλαμε πλεόνασμα προσβλέπουμε στην ανάκαμψη έπειτα από έξι οδυνηρά χρόνια, σημείωσε και πρόσθεσε ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιστρέψει στην κοινωνία και στους πιο αδύναμους.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε λόγο και για δυνάμεις που ποντάρουν στην αποτυχία της χώρας, λέγοντας ότι η μάχη μαζί τους είναι καθημερινή.

«Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι που συνεχώς αμφισβητούν κάθε επιτυχία, μικρή ή μεγάλη, κάθε βήμα προόδου που κάνει η χώρα μας. Που εύχονται να μη τα καταφέρουμε, να σκοντάψουμε, να αποτύχουμε, να υποστούμε νέους σκληρούς όρους δανεισμού, τώρα που πάμε να ξεφύγουμε οριστικά από την ανάγκη δανεισμού».

ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΈΣ

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτές οι φωνές υπάρχουν ακόμα στο εξωτερικό, αν και αδυνατίζουν σιγά-σιγά, αλλά δυνάμεις που ποντάρουν στην αποτυχία της χώρας μας υπάρχουν και μέσα στην Ελλάδα και όπως είπε, αυτές είναι οι πιο ύπουλες.  

«Τους διαψεύδουμε κάθε μέρα. Τους πολεμάμε κάθε μέρα».

Επιπλέον τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας με τους εταίρους, σημειώνοντας ότι η συνεργασία διευρύνει συνεχώς τους ορίζοντες της οικονομίας και την εμβέλεια των εξαγωγών.

«Ως σήμερα εισάγαμε και δανειζόμασταν, τώρα είναι η ώρα να εξαγάγουμε» είπε.

Τα χρόνια της κρίσης ανακαλύψαμε στη χώρα τη σημασία της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμερίσουμε  τα όποια εμπόδια και τις στρεβλώσεις, συνέχισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως στη χώρα μας πλέον δημιουργείται νέο κλίμα κατεξοχήν φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και τον επιχειρηματία

«Η επιχειρηματικότητα είναι το μόνο μέσο που εξασφαλίζει την ασφάλεια και την έξοδο από την κρίση» είπε.

Ωστόσο ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένα από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν έχουν να κάνουν με τα προβλήματα όσον αφορά στη γραφειοκρατία που δεν έχει ακόμη δαμαστεί, όπως είπε, αλλά και με την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στο σύνολο της κοινωνίας, επανέλαβε πως προτεραιότητα είναι η μείωση της ανεργίας, ενώ προανήγγειλε μεγάλη μείωση των φορολογικών βαρών αμέσως μόλις ξεπεράστεί ο στόχος του πλεονάσματος για δεύτερη φορά.

«Από το μνημόνιο θα βγούμε μια και καλή αλλά για να βγούμε πρέπει να πιάσουμε τους στόχους μας χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις»

«Τώρα αρχίζει η ανάκαμψη με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Τώρα γεννιέται μια καινούρια Ελλάδα. Παραμερίζεται η ντροπή του κρατισμού, η ντροπή των στρεβλώσεων. Τα βάζουμε με όλα και με όλους που οδήγησαν τη χώρα ως εδώ. Σε πολλές περιπτώσεις τον λόγο τον έχει η ίδια η δικαιοσύνη. Δεν θέλω κανέναν αθώο να την πληρώσει αλλά δεν θέλω και κανέναν ένοχο να τη γλιτώσει. Ούτε κυνήγι μαγισσών ούτε ατιμωρησία.

Ξεπερνάμε το σημείο της μη επιστροφής δεν υπάρχει γυρισμός σε αυτά που μας πλήγωσαν και μας ντρόπιασαν» είπε με έμφαση ο κ. Σαμαράς.

Για την τρομοκρατία

«Δεν μας σταματούν οι ακραίοι δεν μας απειλούν οι τρομοκράτες. Στεκόμαστε αποφασισμένοι απέναντι τους και σε όσους τους υποστηρίζουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός με αφορμή το μήνυμα σήμερα του καταζητούμενου μέλους της 17Ν Χρ. Ξηρού.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ένα σαθρό σύστημα που αφήνει ελεύθερους τους τρομοκράτες.

«Δεν μας σταματούν οι πάσης φύσεως ακραίοι. Δεν μας σταματούν ούτε οι απειλές των τρομοκρατών! Που η αστυνομία τους συλλαμβάνει, η δικαιοσύνη τους δικάζει και ένα σαθρό σύστημα τους αφήνει να φύγουν ανενόχλητοι» είπε και πρόσθεσε πως μια -  μια οι τρύπες αυτού του συστήματος κλείνουν.

«Στεκόμαστε αποφασισμένοι απέναντι τους τρομοκράτες κι απέναντι σε όσους τους βοηθούν, σε όσους τους συνδράμουν, σε όσους προσπαθούν να ωραιοποιήσουν τα κίνητρα της αιματοβαμμένης δράσης τους. Απέναντι σε όσους, από τη μία κάνουν ό,τι μπορούν για να αφεθούν ελεύθεροι οι τρομοκράτες, κι από την άλλη τους αποκηρύσσουν ή μας ζητούν και τα ρέστα, όταν εκείνοι ξεφεύγουν» δήλωσε.

Έκανε δε αναφορά και στις δηλώσεις σήμερα της μητέρας του  Θάνου Αξαρλιάν, ο οποίος είχε πέσει νεκρός από ρουκέτα στο Σύνταγμα το 1992, στη διάρκεια επίθεσης της 17Ν.

»Τα βλέπετε και τα ξέρετε. Και στα αυτιά μας ηχούν πάντα τα λόγια μιας μάνας ενός θύματος της τρομοκρατίας, που έδωσε μάθημα σε όλους μας. «Το δικό μου το παιδί, είπε, δεν μπορεί να πάρει άδεια από κει που βρίσκεται…»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για  ηθική υποχρέωση να ακούστουν αυτά που είπε και πολύ περισσότερο «να κλείσουν όλες οι τρύπες, όλες της κερκόπορτες ενός συστήματος που δείχνει να νοιάζεται περισσότερο για την ευημερία των τρομοκρατών παρά για την ασφάλεια των πολιτών».

«Η νέα Ελλάδα που γεννιέται έχει σημαίες της: την επιχειρηματικότητα και την αξιοκρατία. Τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη» κατέληξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή