Μάλλον σε μέδουσα παρά σε πουλί ή έντομο παραπέμπει η μικρή ιπτάμενη μηχανή που ανέπτυξαν οι Λιφ Ρίστροφ και Στίβεν Τσάιλντρες του New York University, η οποία στην ουσία «πλέει» στον αέρα.
Ειδικότερα, το μίνι «ορνιθόπτερο», αντί να χτυπά τα τέσσερα φτερά του πάνω και κάτω, όπως θα έκανε ένα πουλί, χρησιμοποιεί μία κίνηση «πλεύσης», ανοίγοντας και κλείνοντάς τα έτσι ώστε να ανυψωθεί, να κατεβεί και να αιωρηθεί.
Τα «ορνιθόπτερα» αποτελούν μία εναλλακτική πρόταση στα ελικόπτερα όσον αφορά στην επίτευξη ευελιξίας σε πτήση σε μικρή κλίμακα. Η βασική πρόκληση στην τεχνολογική έρευνα πάνω στο αντικείμενο είναι η σταθεροποίησή τους στον αέρα. Μέχρι τώρα, οι σχετικές έρευνες επικεντρώνονταν στον τρόπο με τον οποίο «λειτουργούν» διάφορα έντομα, όπως οι μέλισσες. Η καινοτομία του συγκεκριμένου αεροσκάφους, πηγή έμπνευσης για το οποίο αποτέλεσαν οι μέδουσες, έγκειται στο ότι μπορεί να την επιτυγχάνει χρησιμοποιώντας μόνο τα φτερά του, χωρίς να βασίζεται σε αεροδυναμικές επιφάνειες και επιπλέον έλεγχο.
Η συσκευή είχε ανακοινωθεί το προηγούμενο φθινόπωρο, και περισσότερες λεπτομέρειες και σχέδια έγιναν γνωστά σε δημοσίευση στο Journal of the Royal Society. Το συγκεκριμένο σκάφος έχει μήκος μόλις 10 εκατοστά, ενώ κάθε φτερό του έχει μήκος οκτώ. Η ενέργεια παρέχεται από ένα καλώδιο το οποίο είναι συνδεδεμένο σε εξωτερική πηγή. Το βάρος του είναι 2,1 γραμμάρια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα μοτέρ 1,1 γραμμαρίων.
Αν και σε αυτή τη φάση πρόκειται για πρωτότυπο, σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για ένα βήμα προς την κατεύθυνση μικροαεροσκαφών που θα μπορούν να δουν πρακτική χρήση, σε εφαρμογές από αποστολές παρακολούθησης και αναγνώρισης μέχρι ανάλυσης της ποιότητας του αέρα.