OIYE: «Όχι» στο κλείσιμο του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 11:45
UPD:19:41

Η ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση κλείνει με ‘ξαφνικό θάνατο’ και απόλυση του προσωπικού του έναν οργανισμό, στου οποίου το πρόγραμμα συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 100.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι σε 13.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

A- A A+

Την έντονη διαμαρτυρία της στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), βάσει του ν/σχ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που τέθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση εκφράζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

«Η κυβέρνηση κλείνει με ‘ξαφνικό θάνατο’ και απόλυση του προσωπικού του έναν οργανισμό, στου οποίου το πρόγραμμα συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 100.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι σε 13.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τινάσσοντας στον αέρα την πληρωμή των εκπαιδευτικών επιδομάτων χιλιάδων εργαζομένων, την ώρα που οι μισθοί και τα εισοδήματα των μισθωτών έχουν καταρρεύσει με τις μνημονιακές πολιτικές», επισημαίνει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι προχωρά στο κλείσιμο οργανισμών ή φορέων, που ασχολούνται με την ανεργία και τη στήριξη της απασχόλησης «τη στιγμή που οι πραγματικοί άνεργοι του ιδιωτικού τομέα ξεπερνούν τα 2 εκατ. άτομα» και την καλεί να αποσύρει άμεσα από το νομοσχέδιο την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ.

Στο ίδιο πλαίσιο, εργαζόμενοι του ΕΙΕΑΔ θέτουν το ζήτημα της διαχείρισης προγράμματος αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης 20.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, την ευθύνη του οποίου έχει σήμερα το Ινστιτούτο. Επιπλέον, εκφράζουν την άποψη ότι η κατάργηση του οργανισμού «στέλνει λάθος μήνυμα» εν μέσω της σημερινής υψηλής ανεργίας.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Εργασίας, μετά την αρχική του εισήγηση προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πείστηκε να ζητήσει τελικά τη διατήρηση του Ινστιτούτου, για να λάβει την απάντηση ότι αυτό δεν είναι δυνατό χωρίς κάποιο ισοδύναμο μέτρο.

Οι εργαζόμενοι του ΕΙΕΑΔ, οι οποίοι κάνουν λόγο για απόλυση χωρίς προηγούμενη διαδικασία αξιολόγησης, υπογραμμίζουν ότι το προσωπικό αποτελείται από 64 άτομα, εκ των οποίων τα 56 έχουν πτυχίο ΑΕΙ, τα 21 μεταπτυχιακό και τα 7 διδακτορικό, ενώ 3 συνεργάζονται με κάποια από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, δημιουργήθηκε το 2011 μετά τη συγχώνευση του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης με την Εταιρεία Κατάρτισης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή