Κυρ. Μητσοτάκης: Έρχεται και άλλο κύμα κατάργησης φορέων

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 21:49
UPD:17/01/2014 06:52
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

«Εάν ένας φορέας πρέπει να κλείσει ή να συγχωνευτεί ή ακόμη να μειωθεί τότε αυτό θα γίνει» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Θα ακολουθήσει και άλλο κύμα κατάργησης δημόσιων φορέων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση είναι σταθερή θα συνεχίσει το έργο της, δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι» και σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση για το «λουκέτο» σε 21 δημόσιους φορείς, είπε ότι αυτό έγινε καθώς οι φορείς είτε ολοκλήρωσαν την αποστολή τους ή καλύπτονται από άλλους φορείς.

Η διαδικασία αξιολόγησης φορέων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και έρχεται και άλλο κύμα καταργήσεων ή συγχωνεύσεων φορέων είπε.

Πρόσθεσε δε ότι θα υπάρξουν  παρεμβάσεις που θα περιορίσουν το μέγεθος συγκεκριμένων φορέων.

«Εάν ένας φορέας πρέπει να κλείσει ή να συγχωνευτεί ή ακόμη να μειωθεί τότε αυτό θα γίνει» είπε.

Ακόμη τόνισε ότι αξιολογούνται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που δρουν στα υπουργεία, ενώ επισήμανε ότι αξιολογούνται και οι συγκοινωνιακοί φορείς.

Πρέπει να σεβόμαστε το δημόσιο συμφέρον και το Δημόσιο να λειτουργεί στο σωστό του μέγεθος, είπε.

Σε ερώτηση για την υποχρέωση απόλυσης 11.000 υπαλλήλων μέσα σε αυτή τη χρονιά ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως ένα ποσοστό υπαλλήλων που έχει τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αφού δεν απορροφηθεί θα τεθεί σε έξοδο.

Επίσης ένα ποσοστό θα προέλθει από πειθαρχικά παραπτώματα, φέρνοντας ως παράδειγμα τους ελέγχους που έγιναν στη δημοτική αστυνομία και βρέθηκαν πλαστά δικαιολογητικά.

Έκανε δε λόγο για απ΄ευθείας απολύσεις σε περιπτώσεις υπαλλήλων που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είπε ότι  με τον τρόπο που διεξαγόταν όλο αυτό το διάστημα ήταν λανθασμένη.

«Δεν μπορεί να είναι άριστοι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι» είπε και πρόσθεσε ότι το σύστημα της ποσόστωσης που θα εφαρμοσθεί θα λύσει το πρόβλημα, λέγοντας πως δεν σημαίνει πως όποιοι δημόσιοι υπάλληλοι βρεθούν βαθμολογικά στην τελευταία κατηγορία θα τεθούν αυτομάτως και εκτός δημοσίου.

Ωστόσο είπε ότι είναι αντίθετος στη μονιμότητα, υποστηρίζοντας ότι αυτή έκανε  κακό στο δημόσιο

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επεσήμανε ότι το  κράτος έχει ακόμη περιθώρια να μικρύνει κάνοντας λόγο για εκχώρηση, υπό προϋποθέσεις, στον ιδιωτικό τομέα συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ στέρεη και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει και να επιταχύνει το έργο της.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και αν η κυβέρνηση θα μπορεί να συνεχίσει το έργο της ο κ. Μητσοτάκης  απάντησε: «Ε και!». Ορίζεται πουθενά στο Σύνταγμα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί υποχρέωση για να γίνουν εθνικές εκλογές; Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για μια τετραετία. είπε.


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή