Ευ. Βενιζέλος: Θέλουμε συζήτηση για τις παραμέτρους του χρέους

Συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ στη Le Figaro
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 16:49
UPD:16:54
Eurokinissi

Η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Αυτό που επιθυμεί η Ελλάδα είναι μια συζήτηση για τις παραμέτρους του χρέους – επιτόκια, διάρκεια και δομή των εξοφλήσεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στη Le Figaro.

Η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι δεν ζητείται νέα μείωση χρέους. «Εάν η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να προσφέρει ένα κούρεμα του χρέους, δεχόμαστε αυτή τη λύση. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές» ανέφερε σχετικά.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι επιδίωξη είναι να υπάρξει αλλαγή πορείας της χώρας προς την κανονικότητα αυτό το εξάμηνο και επεσήμανε ότι σε επίπεδο αριθμών και οικονομικών προοπτικών η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλύτερα: «θεωρούμε ότι έχουμε πληρώσει ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος, οικονομικά και πολιτικά. Τώρα είναι καιρός να περάσουμε στην επόμενη φάση, τη φάση της εξόδου από την κρίση».

«Δεν μπορούμε να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα»

Ερωτηθείς εάν αναμένει μια ευρωπαϊκή χειρονομία για να αναχαιτιστεί η άνοδος των άκρων, απάντησε ότι τα κόμματα που έχουν δεσμευθεί στην ανάκαμψη της χώρας έχουν συνέπειες όσον αφορά στην κοινή γνώμη. Ωστόσο, πρόσθεσε, η κοινωνία βλέπει αυτό που βιώνει και δεν είναι σε θέση να συγκρίνει με κάποια άλλη υπόθεση.  

«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Αντίθετα μπορούμε να συνεχίσουμε τα μέτρα για την επάνοδο της ανταγωνιστικότητας» υπογράμμισε.

Πεσιμιστικό κλίμα και εθνική μελαγχολία στην Ελλάδα

Όσον αφορά στους φόβους περί κοινωνικής έκρηξης, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για πεσιμιστικό κλίμα και εθνική μελαγχολία στην Ελλάδα. Επίσης, αναγνώρισε ότι υπάρχει διάχυτη πολιτική βία, διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι κάτι διαφορετικό από την τρομοκρατία.

«Στην Ελλάδα τα έχουμε και τα δύο. Παρ’ όλα αυτά οι τρομοκρατικές ομάδες της Άκρας Αριστεράς είναι πολύ περιθωριακές» ανέφερε.

Περιορισμένη η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με το αν ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να αντέξει με μόνο τρεις ψήφους πλειοψηφία, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «καλή πλειοψηφία».

Δεν είναι θέμα αριθμών, αλλά νομιμοποίησης προσανατολισμών, πρόσθεσε και εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει την εξουσία, καθώς η άνοδός του είναι περιορισμένη και έχει οροφή το 19% έως το 20%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή