Ιράν: «Ναι» σε χωρίς όρους συμμετοχή στη διάσκεψη για τη Συρία

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 11:16
UPD:11:33
EPA/YURI KOCHETKOV

Ο ιρανός  υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Σαρίφ με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

A- A A+

Τη βούληση της Τεχεράνης να συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία την προσεχή εβδομάδα εξέφρασε από τη Μόσχα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα του δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε αυτήν εάν τεθούν όροι για τη συμμετοχή της.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Ιράν θα μπορέσει να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη του Μοντρέ μόνον εάν αποδεχθεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης τον Ιούνιο του 2012, η οποία προβλέπει τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης κοινής αποδοχής στη Συρία.

«Εάν η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προσκληθεί όπως όλοι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη, θα πάρει μέρος σε αυτήν», τόνισε ο κ. Ζαρίφ σε συνέντευξη Τύπου στη ρωσική πρωτεύουσα μετά τις συνομιλίες του με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δε θα δεχθούμε όρους για τη συμμετοχή της χώρας μας», ξεκαθάρισε.

EURONEWS
Ο κ. Λαβρόφ κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να προσκαλέσει το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία στην ειρηνευτική διάσκεψη, η οποία αρχίζει στις 22 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι η συμμετοχή περιφερειακών δυνάμεων θα συμβάλει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή