Επαφές δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών - Άσαντ κατά ακραίων ισλαμιστών;

Δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Συρίας
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 13:03
UPD:13:11
REUTERS/STRINGER

Η ανάπτυξη των ομάδων των τζιχαντιστών έχει προκαλέσει διεθνλή ανησυχία. Η συριακή αντιπολίτευση, από την πλευρά της, σημειώνει ότι πρόκειται για «πραγματικό δίλημμα» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών επισκέφθηκαν με εκπροσώπους τους τη Δαμασκό για να συζητήσουν με τη συριακή κυβέρνηση το ζήτημα της πάλης ενάντια στις εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Ο Φεϊζάλ Μεκντάντ έκανε μάλιστα λόγο για σχίσμα στο εσωτερικό των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών και των πολιτικών οι οποίοι πιέζουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ να παραιτηθεί.

Η ανάπτυξη των ομάδων των τζιχαντιστών οι οποίοι εντάσσονται στο στρατόπεδο των αντιπάλων του καθεστώτος Άσαντ έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία.

Η συριακή αντιπολίτευση, από την πλευρά της, σημειώνει ότι πρόκειται για «πραγματικό δίλημμα».

Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Χαλέντ Σαλέχ δήλωσε ότι εάν οι πληροφορίες περί επαφών δυτικών υπηρεσιών – Δαμασκού είναι αληθινές, «αυτό θα σήμαινε μια ζωντανή αντίφαση μεταξύ των λόγων και των πράξεων της ομάδας των Φίλων της Συρίας», οι οποίοι «έχουν ξεκάθαρα ορίσει το καθεστώς Άσαντ ως πηγή τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή».

Η συριακή κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να εκπροσωπηθεί στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2», η οποία αρχίζει στις 22 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη θέση του, παρά τις συνεχείς εσωτερικές ζυμώσεις και διαβουλεύσεις.

Ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, εξάλλου, σημείωσε ότι πολλές χώρες οι οποίες έχουν αποσύρει τους πρεσβευτές τους από τη Συρία ζητούν να τους επιτραπεί να επιστρέψουν, ενώ δήλωσε ότι «πολλές δυτικές κυβερνήσεις αρχίζουν να κατανοούν ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική στην Προεδρία του Μπασάρ Αλ Άσαντ».

Το βρετανικό Φόρεϊν Όφις σημείωσε, από την πλευρά του, ότι δεν σχολιάζει ζητήματα τα οποία άπτονται πληροφοριών.

Ωστόσο, πηγές του BBC επιβεβαιώνουν την ύπαρξη επαφών με τις συριακές υπηρεσίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή