Δεν υπήρχε καμία συμφωνία για «κούρεμα» το 2010 δηλώνει συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 00:04
UPD:00:15
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Δεν υπήρχε καμία συμφωνία των ευρωπαίων εταίρων ή των θεσμών της Ένωσης για «κούρεμα» του χρέους δηλώνει ο υπεύθυνος του γραφείου του Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα Γιώργος Ελενόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του επίτροπου  Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν ο οποίος την Τρίτη έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή είπε πως το 2010, όταν μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο, δεν έγινε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προκειμένου να μη μεταδοθεί η κρίση. Πρόκειται για κάτι αυτονόητο, δηλώνει ο κ. Ελενόπουλος και ασκεί κριτική σε όσους υποστηρίζουν το αντίθετο.

Την Τρίτη ο κ. Ρεν ανέφερε ενώπιον της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα, ότι  στο ξεκίνημα της κρίσης την άνοιξη του 2010, και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, η χώρα θα είχε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη-μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη.

«Άρα ήταν λογικό να "αγοράσουμε χρόνο" και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε με κανονικό τρόπο» είπε.

Ο συνεργάτης του κ. Παπανδρέου αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει εξαρχής θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς εταίρους, αλλά ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκείνες που απέρριπταν κάθε σχετική συζήτηση.

Όπως τονίζει ο κ. Ελενόπουλος, η απάντηση του κ. Ρεν είναι αυτονόητη γιατί όπως εξηγεί ένα μονομερές κούρεμα το 2010 θα είχε σαν αποτέλεσμα σημαντικές επιπτώσεις.

«Μικρό, δείγμα των επιπτώσεων αυτών, βίωσε η Κύπρος πρόσφατα και μάλιστα, χωρίς μια ασύντακτη διαδικασία "κουρέματος"» αναφέρει.

Ασκή δε κριτική σε όσους υποστηρίζουν το αντίθετο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ντόπιοι σχολιαστές, αλλά και κάποια πολιτικά στελέχη, αποκρύπτοντας αυτήν ακριβώς την παράμετρο, ζωτικής σημασίας για τη χώρα, συνάγουν συμπεράσματα τα οποία τους βολεύουν».

Μάλιστα χωρίς να κατανομάζει, τους  κατηγορεί ότι με αυτό τον τρόπο «δεν λένε απλώς τη μισή αλήθεια. Καταφεύγουν στο ψεύδος για να αποκρύψουν το καταστροφικό αδιέξοδο στο οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα η υιοθέτηση των δικών τους ανεδαφικών δήθεν λύσεων» η οποία  όπως διευκρινίζει θα είναι η χρεοκοπία της χώρας.

«Ακόμη και η αυτονόητη αλήθεια, θυσία στην σκοπιμότητα» σημειώνει.

Ο ίδιος συνεχίζει θυμίζοντας στους «επιμηθείς της ιστορίας», ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία είχε θέσει προς συζήτηση από την πρώτη στιγμή η τότε ελληνική κυβέρνηση, απέρριπτε η Ε.Ε. και η ΕΚΤ.

«Ουσιαστικά, ήταν μια πρόταση που τότε, η συζήτησή της και μόνον δημοσίως, εκτόξευε τα επιτόκια στα ύψη».

Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με την άποψη του κ. Ρεν, συνεχίζει ο κ. Ελενόπουλος   η πραγματικότητα είναι πως επιβεβαίωσε ότι, ουδεμία συμφωνία υπήρχε από εταίρους ή ευρωπαϊκούς θεσμούς -όπως η ΕΚΤ- για "κούρεμα" του χρέους το 2010.

«Γι' αυτό, ό,τι και να λένε σήμερα, ουδεμία αξία έχει από τη στιγμή που δεν έχουν απαντήσει στην κρίσιμη ερώτηση: που θα έβρισκαν τα χρήματα που είχε άμεση ανάγκη η χώρα;» καταλήγει η ανακοίνωσή του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή