Συρία: Μερική εκεχειρία ενόψει «Γενεύης 2» προτείνουν Κέρι - Λαβρόφ

Πρόθυμη για ανταλλαγή κρατουμένων με τους αντάρτες η Δαμασκός
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 13:21
UPD:13:39
REUTERS/POOL

Ο κ. Λαβρόφ (δεξιά) είχε συνάντηση τη Δευτέρα με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζον Κέρι στο Παρίσι, κατά τη δεύτερη ημέρα διεθνών συνομιλιών.

A- A A+

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας συζήτησαν σχετικά με την πιθανότητα να κηρυχθεί μερική κατάπαυση του πυρός στη Συρία ενόψει της ειρηνευτικής συνόδου στη Γενεύη στις 22 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι μετά τη συνάντηση που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Στις δηλώσεις του στο Παρίσι, ο κ. Κέρι σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη εκεχειρία θα μπορούσε να είναι «τοπική» και περιορισμένης έκτασης, πιθανόν στο Χαλέπι και στην συνοικία Ανατολική Γούτα της Δαμασκού, μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε εξάλλου ότι η συριακή κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να αφήσει ανοικτές διόδους για την ανθρωπιστική βοήθεια και να προχωρήσει σε ανταλλαγή κρατούμενων με τους αντάρτες εν όψει της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2».

Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι και των δύο πλευρών του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν συνάντηση κατά τη δεύτερη ημέρα διεθνών συνομιλιών ώστε να πειστεί η συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει τελικώς στη διεθνή διάσκεψη, η οποία είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 22 Ιανουαρίου στην ελβετική πόλη.

EURONEWS

Ο κ. Κέρι δήλωσε ότι ο ίδιος και ο κ. Λαβρόφ, οι οποίοι μέσα στο 2013 είχαν εκπονήσει το σχέδιο συμφωνίας με βάση το οποίο το συριακό καθεστώς εγκατέλειψε τα χημικά του όπλα, συμφώνησαν στην ανάγκη να πιέσουν για άνοιγμα των διόδων ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και για ανταλλαγή κρατουμένων.

EURONEWS

Η κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει συμφωνήσει ήδη για τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της στη «Γενεύη 2».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή