Με τη χθεσινή κατάθεση επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών, καθώς και με την προ ημερών ανακίνηση του θέματος των επιλεκτικών, πάντα κατά το Μαξίμου, σχέσεων ορισμένων εντός ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, εγκαινιάζεται επί της ουσίας η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα.
Μια περίοδος που θα σφραγιστεί από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας για θέματα μείζονος σημασίας, όπως το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-17 και τις εξελίξεις στις μεγάλες δικαστικές έρευνες που έχουν ανοίξει με πρωτοβουλία της δικαιοσύνης, με την ανοχή και μερικές φορές με την παρότρυνση της κυβέρνησης .
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με στέλεχός της, θα επιχειρήσει να «εκμεταλλευτεί» στο έπακρο κάθε στοιχείο που θα σηματοδοτεί την έξοδο από την κρίση χρέους και προσδοκά από τις Βρυξέλλες «πολιτική υποστήριξη» και «όχι πολιτικές χάρες», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αρλέμ Ντεζίρ.
Το ίδιος στέλεχος παραδέχεται ότι σε επίπεδο καθημερινότητας πολύ δύσκολα θα αλλάξουν τα πράγματα για τον κόσμο εντός του 2014. Το στοίχημα, λέει, θα κριθεί στα μεσοπρόθεσμα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και σε θέματα όπως η διαφθορά και το «μαύρο» χρήμα.
Ανεβάζει τους τόνους η Κουμουνδούρου
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά πολιτικά οφέλη σε επίπεδο ουσίας αλλά και εντυπώσεων.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος στόχος της Κουμουνδούρου είναι να αναδείξει:
• το «τρίγωνο της διαπλοκής, τράπεζες, media, πολιτική», (στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «παρασιτικό σύμπλεγμα συμφερόντων»)
• την εμπλοκή σε αυτό και μάλιστα επί σειρά ετών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης
• την προσπάθεια «ξεπλύματος των ευθυνών μέσω της επαναϊδιωτικοποίησης των τραπεζών, σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου
• και τέλος την εμπλοκή της νυν διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασίας Σακελλαρίου, στη υπόθεση του Τ.Τ. γεγονός που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «την καθιστά ευεπίφορη σε πάσης φύσεως πιέσεις τη στιγμή μάλιστα που είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης».
Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ, ως ο έτερος πόλος της κυβέρνησης, με τη εκφρασμένη πρόθεσή του να στηρίξει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μόνο εφόσον υπάρξουν ορισμένες βελτιώσεις και αφαιρεθούν κάποια άρθρα, δίνει ένα σαφέστατο δείγμα γραφής για το πώς θα πορευτεί το προσεχές διάστημα έως τις κάλπες του Μαΐου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ