Άνοιγμα Ερντογάν στην αντιπολίτευση για το θέμα της δικαιοσύνης

Προτείνει από κοινού συνταγματική ρύθμιση των σχέσεων κυβέρνησης και δικαστών
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 14:18
UPD:14:22
REUTERS/UMIT BEKTAS

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι, σε περίπτωση που η αλλαγή γίνει μέσω σχετικής συνταγματικής αναθεώρησης και όχι απλώς με νομοθετική αλλαγή, «αυτό θα είναι μεγάλο κέρδος για το δικαστικό σύστημα».

A- A A+

Πρόταση προς την αντιπολίτευση για κοινή προετοιμασία συνταγματικής αναθεώρησης της δομής του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως συνέχεια της παρέμβασης του προέδρου της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος τη Δευτέρα συναντήθηκε χωριστά με τον κ. Ερντογάν και τους αρχηγούς των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο κ. Ερντογάν είπε πως αν η αντιπολίτευση δεχθεί την από κοινού αλλαγή, τότε το κυβερνών κόμμα είναι έτοιμο να αποσύρει τη σχετική πρόταση νόμου, μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδόνικό Πρακτορείο.

Η τελευταία είναι ήδη υπό συζήτηση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και προκαλεί μεγάλη ένταση, αφού αντιδρά σύσσωμη η αντιπολίτευση (το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας).

Η πρόταση νόμου αυξάνει σημαντικά τις αρμοδιότητες του υπουργού Δικαιοσύνης ως προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε επίσης ότι, σε περίπτωση που η αλλαγή γίνει μέσω σχετικής συνταγματικής αναθεώρησης και όχι απλώς με νομοθετική αλλαγή, «αυτό θα είναι μεγάλο κέρδος για το δικαστικό σύστημα».

Πρότεινε μάλιστα να θεσμοθετηθεί ρύθμιση με την οποία θα μπορούν και τα πολιτικά κόμματα να ορίζουν μέλη για το συμβούλιο, ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Με άλλη πρότασή του ανέφερε ότι θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί χωριστό Συμβούλιο Δικαστών και χωριστό Συμβούλιο Εισαγγελέων.

Μετά τη χτεσινή πρωτοβουλία του κ. Γκιούλ, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και την Τρίτη με την επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η τουρκική κυβέρνηση δείχνει ότι επιθυμεί να μειώσει την πίεση που αισθάνεται τον τελευταίο μήνα, προτείνοντας στην αντιπολίτευση διάλογο για το θέμα του συμβουλίου.

Οι υποθέσεις διαφθοράς, οι ισχυρισμοί περί εμπλοκής οργανώσεων στην Τουρκία στην υλική υποστήριξη των ισλαμιστών αντικαθεστωτικών στη Συρία, οι ανησυχητικές ενδείξεις στην οικονομία και το γεγονός ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδό τους, ασκούν ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση της Τουρκίας και προσωπικά στον κ. Ερντογάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή