Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να τον συναντήσουν τη Δευτέρα για να συζητήσουν μαζί του το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο αποβλέπει στην ενίσχυση του πολιτικού ελέγχου επί του σώματος δικαστών και εισαγγελέων, εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς το οποίο πλήττει την κυβέρνηση.
Ο αρχηγός του κράτους πρόκειται να έχει εντός της ημέρας συνομιλίες διαδοχικά με τους προέδρους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς και με τον συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Ο πρόεδρος αναλαμβάνει τη σχετική πρωτοβουλία ενώ το νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση που υποστηρίζεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να συζητείται από την επιτροπή του κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τη δικαιοσύνη.
Το κείμενο, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί αντισυνταγματικό από την αντιπολίτευση, το δικηγορικό σύλλογο της Τουρκίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), έχει κυρίως στόχο να δώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά τους διορισμούς των δικαστών.
Η συζήτησή του από την Παρασκευή έδωσε αφορμή για βίαια επεισόδια μεταξύ βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με γροθιές και ρίψεις μπουκαλιών, ακόμη και ψηφιακής ταμπλέτας.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, πιστός στη σκληρή γραμμή του, έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Η Επιτροπή Δικαιοσύνης του κοινοβουλίου «υπέβαλε τις προτάσεις σε ψηφοφορία το Σάββατο και αποφάσισε πως δεν είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα», τόνισε την Κυριακή ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
Η Τουρκία συγκλονίζεται εδώ και σχεδόν ένα μήνα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς χωρίς προηγούμενο, το οποίο εμπλέκει δεκάδες προσκείμενους στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση και απειλεί άμεσα τον κ. Ερντογάν.
Ο τελευταίος εκφράζει υποψίες ότι η αστυνομία και η δικαιοσύνη έχουν διαβρωθεί από το κίνημα «Χιζμέτ» του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο εναντίον του παρά την παλιά τους συμμαχία κατά των κοσμικών κεμαλικών και ότι χειραγωγούν την έρευνα κατά της διαφθοράς για να τον πλήξουν πολιτικά.