«Η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι είναι ικανός και αξιόπιστος εταίρος»

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014 14:30
UPD:14:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Φέλντ συμφωνεί με την άποψη ότι η προεδρία θα αποτελέσει εφαλτήριο για να ακουστεί ευρύτερα η φωνή της Ελλάδας.

A- A A+

Ίσως καμιά άλλη προεδρία δεν στηλιτεύτηκε τόσο πολύ από τα γερμανικά ΜΜΕ, όσο η ελληνική. Ωστόσο, πιο ψύχραιμες φωνές, όπως του Κρίστιαν Φελντ, ανταποκριτή του ARD στις Βρυξέλλες, υποστηρίζουν ότι η Αθήνα έχει την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές της.

Ο Φελντ χαρακτηρίζει ευκαιρία την ανάληψη της προεδρίας αντικρούοντας τις φωνές καχυποψίας και αμφισβήτησης των ικανοτήτων της Ελλάδας να διαχειριστεί για έξι μήνες την τύχη της Ε.Ε..

«Για τους επόμενους έξι μήνες η Ελλάδα θα είναι κάτι σαν εκτελεστικός διευθυντής στην Ε.Ε.. Θα προεδρεύει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις χώρες - μέλη και στο κοινοβούλιο, θα συντονίζει τα υπουργικά συμβούλια και θα φροντίζει ώστε να προχωρούν τα νομοσχέδια», αναφέρει ο γερμανός ανταποκριτής και συμπληρώνει: «Μπορεί να αποδείξει ότι είναι ικανός και αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη, ότι δεν είναι μια αδύναμη, χαοτική και προβληματική χώρα, όπως φαίνεται όταν την βλέπει κανείς από έξω και αυτό θα ενισχύσει τη χώρα, αλλά κυρίως την κυβέρνηση Σαμαρά».

Ο Φέλντ συμφωνεί με την άποψη ότι η προεδρία θα αποτελέσει εφαλτήριο για να ακουστεί ευρύτερα η φωνή της Ελλάδας, να ακουστούν δηλαδή θέματα και ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η αναθέρμανση της οικονομίας στις χώρες της κρίσης και η καταπολέμηση της ανεργίας και κυρίως των νέων, υπό την αίρεση βέβαια ότι μια προεδρία έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όπου τον τόνο και τις θέσεις δίνουν οι μεγάλες χώρες.

Επίσης, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι ακόμη και σε βασικά θέματα που θα πρέπει να προωθήσει η ελληνική προεδρία, όπως η τραπεζική ενοποίηση, η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει διαπραγματευτική ικανότητα, κάτι που περιμένουν μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Εδώ βέβαια το μειονέκτημα είναι χρονικό. Η ελληνική προεδρία λόγω των ευρωεκλογών είναι μια σύντομη προεδρία, αλλά ο χρόνος για να κλείσει η τραπεζική ενοποίηση είναι λίγος, κι αυτό το γνωρίζουν τα κράτη–μέλη.

Ο γερμανός ανταποκριτής διαφωνεί και με την άποψη που θέλει την Ελλάδα σε αδυναμία να φέρει σε πέρας βασικούς στόχους, όπως η τραπεζική ενοποίηση, επειδή βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τρόικας.

«Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα το πρόβλημα χρέους και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικακαι από την άλλη η ευρωπαϊκή πολιτική. Βέβαια η Αθήνα δεν θα πρέπει να κάνει κατάχρηση της προεδρίας για να αποκομίσει οφέλη. Οι δυνατότητες για αυτό το ενδεχόμενο είναι ωστόσο ελάχιστες», τονίζει ο Φελντ, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα λάβει κι άλλη βοήθεια, όπως υποσχέθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή