Τρεις συλλήψεις για την υπόθεση του Τ.Τ.

Δίωξη κατά 25 προσώπων
Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014 12:04
UPD:15:28
FOSPHOTOS/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Τρεις συλλήψεις, επτά εντάλματα σύλληψης, 25 κατηγορούμενοι είναι το αποτέλεσμα της πολύμηνης δικαστικής έρευνας για επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που διενεργήθηκε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου.

Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ συνελήφθησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τρία άτομα ηλικίας 47, 48 και 75 ετών.

Ανάμεσα στους 25 κατηγορούμενους είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς -που νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ιδιωτική κλινική- και ο πρώην διοικητής του Τ.Τ. Άγγελος Φιλιππίδης. 

Όπως έγινε γνωστό νωρίς το απόγευμα, ο κ. Κοντομηνάς έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη, καθώς στην κλινική όπου νοσηλεύεται μετέβη ο ανακριτής Γιώργος Ανδρεάδης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.

Νωρίτερα, το ΑΜΠΕ είχε μεταδώσει πως ιατροδικαστής επισκέφθηκε τον κ. Κοντομηνά και υπέδειξε τη μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο. Όπως, λίγη ώρα αργότερα, συνεργάτες του επιχειρηματία διέψευσαν ότι υπήρξε επίσκεψη του ιατροδικαστή.

Πάντως, δικαστικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ επέμεναν πως ο ιατροδικαστής είπε ότι πρέπει ο κ. Κοντομηνάς να μεταφερθεί σε δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να γίνει γνωμάτευση για την κατάσταση της υγείας του.

Η υπόθεση ξεκίνησε με αφορμή την παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένη Ράικου στις 3/6/13 για προκαταρκτικη εξέταση που διενήργησε η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου.

Μετά το πέρας της προκαταρκτικής, υποβλήθηκε πολυσέλιδη πορισματική αναφορά που οδήγησε με σύμφωνη γνώμη και εντολή της Εισαγγελέως διαφθοράς, στην άσκηση ποινική δίωξης σε βάρος 25 ατόμων, υπαλλήλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και επιχειρηματιών για:

- Απάτη κατά του δημοσίου, από κοινού, υπό διαζώντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή η ζημιά που προκλήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ).

- Απιστία από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη, με περιουσιακή ζημιά άνω των 30.000 ευρώ.

- Αμεση συνέργεια σε απιστία.

- Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

- Άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα υπό την επιβαρυντική περίπτωση της παρ 1β του αρ 45 του Ν3168/08 για το ξέπλυμα (επιβαρύνεται η ποινή όταν συνεργός είναι υπάλληλος τράπεζας).

EURONEWSGREEK
Η υπόθεση ανατέθηκε στον ανακριτή εγκλημάτων διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη. Μετά από σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως εκδόθηκαν επτά εντάλματα σύλληψης.

Προβληματικά δάνεια 2007-2012

Πέντε πορίσματα έχουν εκδοθεί από την αρμόδια διεύθυνση εποπτείας πιστωτικού συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΔΕΠΣ), ενώ η έρευνα της εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς επεκτάθηκε σε όλα τα προβληματικά δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το 2007 ως και το 2012.

Η Εισαγγελία εντόπισε περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης-δανεισμού, σειράς εταιρριών και επιχειρηματιών υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής και διαχειριστικής εξουσίας των υπευθύνων της τράπεζας και κατά παράβαση της σχετικής ειδικής νομοθεσίας,  ζημιώνοντας την περιουσία του ΤΤ και του δημοσίου, οι απαιτήσεις του οποίου ως και σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Η επίκουρη Εισαγγελέας Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου εντόπισε περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων που αποκτήθηκαν από τη λήψη των επίμαχων παράνομων δανειοδοτήσεων με απόκρυψη των ποσών σε off shore εταιρείες και σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στην πορισματική αναφορά της.

Η συνολική ζημιά που υπέστη η τράπεζα υπερβαίνει τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα αφορούν μόνο τις ροές των δανείων.

Τα πορίσματα

Προς το παρόν, μόνο το ένα πόρισμα του Προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Π. Νικολούδη, είναι στη δικογραφία, καθώς το δεύτερο πόρισμα είναι ακόμα στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Στα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδας μετά από έρευνα στο Ταχυδρομικό Ταχυδρομικό, που άρχισε το 2010, γίνεται λόγος για προβληματικά δάνεια, από τα οποία διαπιστώθηκε ότι δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για την εξόφληση τους.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι τα δάνεια εκατομμυρίων δίνονταν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, κατά παράβαση του διοικητή της τράπεζας της ειδικής τραπεζικής νομοθεσίας, για να πλουτίζουν οι επιχειρηματίες και όχι για επενδύσεις, καθώς κανένα δάνειο δεν χρησιμοποιήθηκε για τους σκοπούς για τους οποίους ζητήθηκε.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αόριστα αναφερόταν στα περισσότερα δάνεια «για επέκταση δραστηριοτήτων της εταιρείας», ενώ τονίζεται ότι είχε υπογραφεί και ειδικός όρος σε σύμβαση που δεν επέτρεπε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να ελέγχει αν με τα χρήματα του δανείου εξυπηρετήθηκε ο σκοπός του ή πού κατέληξαν τα χρήματα.

Το αδίκημα της απάτης

Όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές το αδίκημα της απάτης συνίσταται στην εξαγορά εταιρείας πιστωτικών καρτών από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με τον πρόεδρο να επιλέγει συγκεκριμένο επιχειρηματία. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η διαιτητική απόφαση έχει αξιολογηθεί στο πόρισμα, δεν είναι δεσμευτική και συνιστά ζημία, η οποία μόνο από την πιστωτική κάρτα εκτιμάται πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξαπατήθηκαν τα μέλη του ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ως προς το προιόν που εξαγοραζαν, που είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που έδινε πολλά χρήματα σε σχέση με την αξία του προιόντος.
 

Δ. Κοντομηνάς: Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη

Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες, υποστηρίζει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος του ομίλου DEMCO, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στην έρευνα για την υπόθεση.

«Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία» αναφέρει σε δήλωσή του και καταλήγει: «Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει».

Ο επιχειρηματίας από προχθές νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο  δημοσιογράφος του Alpha Δήμος Βερύκιος.

Αγγ. Φιλιππίδης: Θα απολογηθώ για ένα ένα τα δάνεια

Από την πλευρά του ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιπίδης, το όνομα του οποίου επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην έρευνα, δήλωσε πρόθυμος να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη.

«Θα έρθω να απολογηθώ για ένα ένα τα δάνεια και θα δώσω εξηγήσεις στον ανακριτή», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, διευκρίνισε ότι το ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο και θα είχε διάρκεια ενός μήνα, ωστόσο, όπως είπε, θα το επισπεύσει και θα έρθει πολύ νωρίτερα, πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Θα ήθελα στην ανάκρισή μου να υπάρχει κάμερα και να καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός και οι υπάλληλοι του Τ.Τ. πώς θα διαχειριστήκαμε αυτή την εξουσία», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, επί της διοικήσεώς του το Τ.Τ. είχε όντως «κόκκινα» δάνεια της τάξεως των 200 εκατ., χαρακτηρίζοντας αυτό το νούμερο αστείο με βάση τα δεδομένα της αγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη τα δάνεια αυτά ανέρχονταν στο 5% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου δανεισμο΄θ, ενώ οι τράπεζες που χαρακτηρίστηκαν συστημικές είχαν 18,5% έως 24,5%.

Υποστήριξε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Παναγιώτης Νικολούδης, δεν τον κάλεσε να εκθέσει τις απόψεις του πριν εκδόσει το σχετικό πόρισμα της Αρχής.

Σε άλλες δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «όλα τα δάνεια δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις και με τήρηση όλων των διαδικασιών». «Καλώς δόθηκαν και θα τα ξαναέδινα», είπε, μεταξύ άλλων.

Στο μεταξύ, ο συνήγορος του κ. Φιλιππίδη, Θανάσης Βαρλάμης χαρακτηρίζει την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του εντολέα του «απαράδεκτη» καθώς, όπως τονίζει, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για τη σύλληψή του.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή