Εντάλματα σύλληψης για επισφαλή δάνεια από το Τ.Τ.

Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 22:32
UPD:09/01/2014 10:15
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της Αρχής, φέρεται να χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρείς ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.

A- A A+

Εντάλματα σε βάρος γνωστών επιχειρηματιών που έχουν λάβει δάνεια με επισφάλειες από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τραπεζικών που χορήγησαν τα εν λόγω δάνεια αλλά κατά πάσα πιθανότητα και κατά μελών της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εξέδωσε η Εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη  Ράικου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδοθεί δέκα εντάλματα σύλληψης, ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης της αστυνομίας έχει συλληφθεί ένα τουλάχιστον άτομο.

«Θα έρθω να απολογηθώ για ένα ένα τα δάνεια και θα δώσω εξηγήσεις στον ανακριτή», δήλωσε ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιπίδης, το όνομα του οποίου φέρεται να εμπλέκεται στην έρευνα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, διευκρίνισε ότι το ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο και θα είχε διάρκεια ενός μήνα, ωστόσο, όπως είπε, θα το επισπεύσει και θα έρθει πολύ νωρίτερα, πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Θα ήθελα στην ανάκρισή μου να υπάρχει κάμερα και να καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός και οι υπάλληλοι του Τ.Τ. πώς θα διαχειριστήκαμε αυτή την εξουσία», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, επί της διοικήσεώς του το Τ.Τ. είχε όντως «κόκκινα» δάνεια της τάξεως των 200 εκατ., χαρακτηρίζοντας αυτό το νούμερο αστείο με βάση τα δεδομένα της αγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη τα δάνεια αυτά ανέρχονταν στο 5% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου δανεισμο΄θ, ενώ οι τράπεζες που χαρακτηρίστηκαν συστημικές είχαν 18,5% έως 24,5%.

Σε άλλες δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «όλα τα δάνεια δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις και με τήρηση όλων των διαδικασιών». «Καλώς δόθηκαν και θα τα ξαναέδινα», είπε, μεταξύ άλλων.

Στην έρευνα περιλαμβάνεται και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο δημοσιογράφος του Alpha Δήμος Βερύκιος ανέφερε ότι ο κ. Κοντομηνάς νοσηλεύεται από προχθές στο νοσοκομείο με βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού.

Κύκλοι του επιχειρηματία ανέφεραν ότι «ο πρόεδρος του Alpha δεν είχε ενημερωθεί για την υπόθεση. Δεν έχει λόγο να ανησυχεί  και θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες». Όπως αναφέρουν, «το δάνειο έχει ληφθεί σύμφωνα με την τραπεζική πρακτική και νομιμότητα και δεν υπάρχει παρανομία». «Το δάνειο εξυπηρετείται και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί είναι προσωπικές και υπερβαίνουν το ύψος του δανείου. Μόλις λάβει γνώση του κατηγορητηρίου θα υπάρξει κανονική ανακοίνωση», προσθέτουν.

Βάσει των πορισμάτων των αρμόδιων αρχών, τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θεωρούνται ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις και φέρονται να δόθηκαν από το 2006 έως το 2011. Συνολικά εκτιμώνται ότι η αξία τους αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ.

Δύο σχετικά πορίσματα είχε στα χέρια της η Εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου που οδήγησε στην επιτάχυνση της έρευνας.

Το πρώτο από την Τράπεζα της Ελλάδας, στο οποίο αναφέρονται οι επιχειρηματίες που έλαβαν δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις και την Αρχή καταπολέμησης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στο  πόρισμα της συγκεκριμένης Αρχής αναφέρονται δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνήψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία και της συζύγου του.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της Αρχής, φέρεται να χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρείς ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος της ζημιάς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μόνο από αυτά τα δάνεια υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Τα εντάλματα σύλληψης αφορούν τα αδικήματα για απιστία, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή