Κίνα: νέα ανθρακωρυχεία παράλληλα με τη... στροφή στις ΑΠΕ

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014 12:04
UPD:12:04
EPA/WU HONG
A- A A+

Μέσα στο 2013 η κινεζική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για 15 νέα, τεράστια ανθρακωρυχεία που θα αυξήσουν την παραγωγή της κατά τουλάχιστον 2-3%, ποσοστό που μεταφράζεται σε πάνω από 100 εκατομμύρια τόνους άνθρακα το χρόνο. Όλα αυτά την ώρα που η Κίνα εφαρμόζει μέτρα για τον περιορισμό της αιθαλομίχλης, η οποία «πνίγει» τις μεγαλουπόλεις της...

Σύμφωνα με κινέζους αξιωματούχους, το σχέδιο του Πεκίνου είναι η δημιουργία τεράστιων «βάσεων άνθρακα» σε απομακρυσμένες περιοχές της βορειοδυτικής Κίνας, όπως η Εσωτερική Μογγολία, και η ταυτόχρονη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μεγάλα αστικά κέντρα μέσω της αναστολής λειτουργίας παλιών ανθρακωρυχείων.

Η κατασκευή αυτών των βάσεων αναμένεται να στοιχίσει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται θα διοχετεύεται σε ένα αναβαθμισμένο δίκτυο ηλεκτροδότησης, που θα τροφοδοτεί την κεντρική και ανατολική Κίνα.

EPA/HOW HWEE YOUNG

«Με δεδομένο ότι η συνολική ενεργειακή κατανάλωση της Κίνας εξακολουθεί να αυξάνεται παράλληλα με την οικονομία, τότε και η παραγωγή άνθρακα θα συνεχίσει να αυξάνεται», εκτίμησε μιλώντας στο Reuters η Έλεν Λάου, αναλύτρια της UOB Kay Hian. «Καθώς η Κίνα προσπαθεί να ενισχύσει την κατανάλωση από άλλες πηγές, όπως υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και πυρηνικούς σταθμούς, περιμένουμε ότι η ετήσια παραγωγή άνθρακα θα αυξάνεται κατά 2-3% το χρόνο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.»

EPA/DIEGO AZUBEL

Όπως καταδεικνύουν επίσημα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης, η χώρα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα καταναλωτής και παραγωγός άνθρακα στον κόσμο. Ενδεικτικά, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν από περίπου 1 δισεκατομμύριο τόνους, ενώ η κινεζική παραγωγή έφθανε στα τέλη του 2012 τα 3,66 δισεκατομμύρια τόνους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή