Θα νικήσουμε την Αλ Κάιντα στη Φαλούτζα, δηλώνει ο ιρακινός πρωθυπουργός

Δεν θα ασκηθεί βία εάν τη διώξουν οι τοπικές φυλές
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 14:53
UPD:15:20
REUTERS/THAIER AL-SUDANI

«Η υποστήριξη μας δίνει την πεποίθηση ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και πως το αποτέλεσμα θα είναι καθαρό και αποφασιστικό: θα είναι το ξερίζωμα αυτής της διεφθαρμένης οργάνωσης», σημείωσε ο κ. Μαλίκι στην ιρακινή κρατική τηλεόραση (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ δήλωσε πεπεισμένος για τη νίκη του ιρακινού στρατού κατά της Αλ Κάιντα και το «ξερίζωμα» της οργάνωσης από τη Φαλούτζα, την οποία έχει καταλάβει το παρακλάδι της στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα την Τετάρτη, ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα για τη βοήθειά της στην πάλη ενάντια στους σουνίτες εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα και κάλεσε μέλη και υποστηρικτές της οργάνωσης να παραδοθούν, υποσχόμενος επιείκια.

Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι θα προχωρήσουν σε άμεσες παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στην κυβέρνηση του Ιράκ, μεταξύ άλλων μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, ωστόσο απέκλεισαν την εκ νέου αποστολή στρατιωτών, δύο χρόνια μετά το τέλος της στρατιωτικής παρουσίας της Ουάσιγκτον στη χώρα.

«Η υποστήριξη μας δίνει την πεποίθηση ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και πως το αποτέλεσμα θα είναι καθαρό και αποφασιστικό: θα είναι το ξερίζωμα αυτής της διεφθαρμένης οργάνωσης», σημείωσε ο κ. Μαλίκι στην ιρακινή κρατική τηλεόραση.

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη γιατί πιστεύουμε ότι η Αλ Κάιντα και οι σύμμαχοί της εκπροσωπούν το κακό», πρόσθεσε ο ιρακινός πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Μαχητές του συνδεδεμένου με την Αλ Κάιντα Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε, το οποίο δραστηριοποιείται επίσης και στη Συρία, διέλυσαν τα αστυνομικά τμήματα στη Φαλούτζα και σε άλλη μία πόλη της δυτικής ιρανικής επαρχίας Ανμπάρ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο στρατός του Ιράκ ανέπτυξε περισσότερα άρματα μάχης και πυροβολικό γύρω από τη Φαλούτζα την Τρίτη, ενώ τοπικοί ηγέτες και φύλαρχοι προσπαθούν να πείσουν τους σουνίτες εξτρεμιστές να αποχωρήσουν ώστε η πόλη να μη δεχτεί στρατιωτικά πλήγματα.

EURONEWS

«Δεν θέλουμε η πόλη να υποφέρει και δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία, στο βαθμό που οι φυλές θα ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους να σταθούν απέναντι στην Αλ Κάιντα και να τη διώξουν», κατέληξε ο Νούρι Αλ Μαλίκι.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται την ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνο, 13.000 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει ήδη τη Φαλούτζα υπό το φόβο αιματηρών συγκρούσεων στρατού - τζιχαντιστών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή