Ιράκ: Η Φαλούτζα έπεσε στα χέρια της Αλ Κάιντα

Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 16:15
UPD:21:59
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Ένοπλοι έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Ραμάντι. Ιρακινά στρατεύματα μαζί με ένοπλες ομάδες ισλαμιστών προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της επαρχίας Ανμπάρ μετά από μάχη με πολεμιστές της Αλ- Κάιντα στο Ραμάντι το Σάββατο. Η επαρχία αλ Άνμπαρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, αποτελεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ένα από τα προπύργια της αμφισβήτησης κατά του Μάλικι, ο οποίος κατηγορείται ότι μονοπωλεί την εξουσία και περιθωριοποιεί την σουνιτική κοινότητα.

A- A A+

Προβληματισμός επικρατεί όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στις ΗΠΑ από την είδηση ότι η Φαλούτζα καταλήφθηκε από μαχητές προσκείμενους στην Αλ Κάιντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβεβαιώνουν ότι θα βοηθήσουν στην ανακατάληψή της διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν επιστρέφουν στο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το BBC χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών του πυροβολικού και της αεροπορίας σε μια προσπάθεια να επανακαταλάβει τη Φαλούτζα.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν τη Δευτέρα, μετά τη διάλυση ενός καταυλισμού σουνιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ραμάντι, τον οποίο οι ιρακινές αρχές είχαν χαρακτηρίσει «κρησφύγετο της αλ Κάιντα».

Η επαρχία αλ Άνμπαρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, αποτελεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ένα από τα προπύργια της αμφισβήτησης κατά του Μάλικι, ο οποίος κατηγορείται ότι μονοπωλεί την εξουσία και περιθωριοποιεί την σουνιτική κοινότητα.

EURONEWS

Στην ουσία, σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι και την αντιπολίτευση με την Αλ Κάιντα στη μέση.

Η ISIL πρωταγωνίστρια σε Ιράκ, Βηρυτό, Συρία

Η είδηση της πτώσης της Φαλούτζα ήρθε χθες Σάββατο, όταν ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας στην επαρχία Ανμπάρ είπε ότι η Φαλούτζα τελεί υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ISIL), η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργάνωση ISIL ανέλαβε το Σάββατο την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό σε συνοικία, προπύργιο της Χεζμπολάχ, σε αντίποινα όπως είπε για τις επιθέσεις που δέχθηκε από αντίπαλες ομάδες στη Συρία.

Η ίδια οργάνωση στη Συρία έχει αρχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και μάλιστα συγκρούεται με ομάδες ανταρτών που μάχονται τον κοινό εχθρό τους, τον Μπασάρ Αλ Ασάντ.

Σύμφωνα με δηλώσεις, στην Deutsche Welle (DW)του Γκίντο Στάνιμπεργκ ειδικού σε θέματα Μέσης Ανατολής, η  Αλ Κάιντα επωφελείται πολύ από το γεγονός ότι διαθέτει τη Συρία ως βάση για να αποσύρεται και επισημαίνει ότι η κατάληψη της Φαλούτζα και του Ραμαντί αποτελεί ένδειξη ότι ενισχύεται όλο και περισσότερο στο Ιράκ και στη Συρία σε σημείο που να έχει εξαναγκάσει τις κυβερνητικές δυνάμεις σε πόλεμο μέσα στις πόλεις».
Ο γερμανός ειδικός θεωρεί ότι η κατάσταση στη χώρα διολισθαίνει αργά αλλά σταθερά στην περίοδο του 2008, όπου όλοι τότε προφήτευαν εμφύλιο πόλεμο.

Επιχείρηση για την ανάκτηση  της Φαλούτζα

EURONEWS

Για την ανάκτηση της Φαλούτζα, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ετοιμάζουν «μεγάλης κλίμακας επίθεση» για την ανάκτηση του ελέγχου της πόλης. Ήδη από  το βράδυ της Κυριακής ο στρατός και η αεροπορία βομβαρδίζει ανελέητα την περιοχή με αποτέλεσμα οι χιλιάδες πολίτες να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Οι ειδικές δυνάμεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στην πόλη και ο στρατός έχει αναπτυχθεί γύρω από την Φαλούτζα ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι κάτοικοί της, σύμφωνα με ιρακινό αξιωματούχο.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, είναι ζήτημα χρόνου οι δυνάμεις ασφαλείας να εξαπολύσουν «την επίθεση για να συνθλίψουν τους τρομοκράτες».

Θα χρειαστούν δύο με τρεις ημέρες για να εκδιώξουμε τους ενόπλους από τη Φαλούτζα δηλώσε στο BBC ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Τμήματα του Ραμάντι και της Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, βρίσκονται επί μέρες υπό τον έλεγχο των ενόπλων.

ΗΠΑ: Δεν επιστρέφουμε στο Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε την Κυριακή, ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Βαγδάτη στη μάχη της κατά των ενόπλων, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «δικός τους ο αγώνας», εννοώντας του Ιράκ.

Ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ  για την κλιμάκωση των επιθέσεων της οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, αλλά δεν σχεδιάζουν την επιστροφή των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων μετά την αποχώρησή τους τον Δεκέμβριο 2011.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Deutsche Welle,Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή