Κυβερνητικά πυρά για την απουσία Τσίπρα από την τελετή έναρξης

Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 13:20
UPD:14:29
FOSPHOTOS /Angeliki Panagiotou

Η απόφαση για την απουσία Τσίπρα από την τελετή έναρξης συνδέεται με την αναβολή της επίσκεψης της ευρωπαϊκής «επιτροπής - ελέγχου» για τα πεπραγμένα της τρόικας.

A- A A+

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να μην παραστεί στην αποψινή τελετή για την επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε..

Η απόφαση αυτή ελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης στη συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και συνδέεται με την αναβολή της επίσκεψης της ευρωπαϊκής «επιτροπής - ελέγχου» για τα πεπραγμένα της τρόικας. 

Ενισχυτικά, λένε στην Κουμουνδούρου, λειτουργεί και η χθεσινή απόφαση του κ. Σαμαρά και του κ. Δένδια, να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μετά και από την επίσημη ανακοίνωση της απουσίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την τελετή έναρξης το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολίασε:

«Ο κ. Τσίπρας αυτοπροβάλλεται ως υποψήφιος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ώρα που αρνείται να παραστεί στην τελετή ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Πατρίδα του! Ο καθένας αντιλαμβάνεται τα συμπλέγματά του…», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απουσιάσει από την εκδήλωσε στηλίτευσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ειδικότερα, ο κ. Κούρκουλας χρέωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι συνεπής στην πολιτική υπονόμευσης της ελληνικής προεδρίας».

Έκανε μάλιστα ειδική μνεία στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του κόμματος στην οποία αναφέρεται πως ο κ. Τσίπρας δεν θα παρευρεθεί «στη σημερινή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής». «Είναι τελετή έναρξης, όχι συναυλία», διορθώνει στο tweet του ο υφυπουργός Εξωτερικών. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε πυρά και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σημειώνει ότι η προαναγγελθείσα απουσία του «καταδεικνύει τη βαθιά περιφρόνησή του στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία όμως διεκδικεί ρόλο θέτοντας υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!» .  

Στο πολιτικό νόημα της άρνησης του κ. Τσίπρα να μετάσχει στις σημερινές εκδηλώσεις στάθηκε σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

«Το πολιτικό νόημα της μη συμμετοχής στις σημερινές εκδηλώσεις έχει να κάνει με την άρνηση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτή την προεδρία για να θέσει τα μεγάλα ζητήματα του γενικότερου προσανατολισμού και της στρατηγικής της Ευρώπης απέναντι στα θέματα της οικονομικής κρίσης, αλλά και να μιλήσει για την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος», ανέφερε.

Επίσης, συνέδεσε την απόφαση Τσίπρα με το γεγονός -όπως είπε- ότι ο κ. Σαμαράς «προσπάθησε να αναβάλει την έλευση της επιτροπής που έχει συσταθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον έλεγχο των πεπραγμένων της τρόικας».

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η κίνηση αυτή «δείχνει ακριβώς ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει την έρευνα αυτής της επιτροπής για να καταδείξει με τον πιο απτό τρόπο στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη το πού μας οδήγησε το μνημόνιο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή