Δημιουργικά σεμινάρια γραφής από τον Αλέξη Σταμάτη

Στο Κολλέγιο Αθηνών - Ψυχικού
Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014 08:30

Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης.

A- A A+

Η λογοτεχνία είναι ο «άλλος τρόπος να δεις». Το μάθημα προσφέρει μια εξοικείωση με αυτόν τον μαγικό κόσμο της μυθοπλασίας, ανοίγοντας την «κουρτίνα των εργασιών» της και προσφέροντας μια ανοιχτή θέα στον μαγικό κόσμο της γραφής μαζί με ασκήσεις και πρακτική εμπειρία.

Γιατί μας ενδιαφέρουν οι ιστορίες; Γιατί διαβάζουμε; Τι είναι η λογοτεχνία; Σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα θα διεισδύσει ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, μέσα από δύο σεμινάρια δημιουργικής γραφής, με τίτλο Συγγραφικό Εργαστήρι 1 και 2, που - με αφετηρία τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου (17.30 - 19.00 και 19.15 - 20.45) - θα διεξάγονται στο Κολλέγιο Αθηνών - Ψυχικού κάθε Δευτέρα, μέχρι τις 27 Μαΐου, σε έναν κύκλο 14 συναντήσεων, με 28 διδακτικές ώρες το καθένα.

Συγγραφικό εργαστήρι Ι (19:15 - 20:45)

Η διάθεσή μας να διαβάζουμε ιστορίες αντανακλά τη βαθιά ανάγκη μας να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίσσεται η ζωή, όχι απλά ως μια πνευματική άσκηση, αλλά στα πλαίσια μιας ιδιαίτερα προσωπικής συναισθηματικής εμπειρίας. Η λογοτεχνία δεν είναι μια απόδραση από την πραγματικότητα, αλλά το ίδιο το όχημα, στο οποίο επιβαίνουμε για να την εξερευνήσουμε. Προσθέτει στην πραγματικότητα, δεν την περιγράφει απλά. Εμπλουτίζει τη ζωή μας, φωτίζει την καθημερινότητα μέσα από άλλο φως.

Η προσπάθεια είναι να εξερευνηθεί  η λογοτεχνία όχι μόνο μέσα από μια σειρά γενικά αποδεκτών κανόνων, αλλά μέσα από το ίδιο της το μαγικό υλικό. Κι αυτό, από την εμπειρία ενός συγγραφέα, με όχημα τη θεωρητική προσέγγιση που βασίζεται σε μια μελετημένη μέθοδο προσέγγισης της λογοτεχνίας, που έχει ήδη εφαρμοστεί σε αρκετές τάξεις. Τα «εργαλεία» θα είναι οι ασκήσεις των συμμετεχόντων, η διάδραση στην τάξη (ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι), η επαφή με επιλεγμένους καλεσμένους από όλο το φάσμα του χώρου του βιβλίου, βιβλιογραφικές προτάσεις και ενίσχυση της διαδικτυακής επαφής, αλλά και της εκτός μαθήματος επαφής μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε να μπορεί ο ένας να κρίνει και να συνομιλεί με τα κείμενα του άλλου και άλλα που θα ανακαλύπτονται στη διαδικασία.

Συγγραφικό εργαστήρι ΙΙ (17:30 - 19:00)

Στο μάθημα συμμετέχουν άτομα που έχουν κάποια πρώτη εμπειρία με τη γραφή ή έχουν παρακολουθήσει το Συγγραφικό Εργαστήρι Ι, χωρίς αυτό να είναι αναγκαία προϋπόθεση. Ο στόχος είναι - μέσα από ασκήσεις, συζήτηση, διάδραση, συνομιλία με καλεσμένους, αλλά, κυρίως, με ασκήσεις και εργασία στην τάξη -  να εξελίξει ο καθένας τη δική του μοναδική «φωνή» και να αναπτύξει ένα συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο θα «χτίζεται» μάθημα το μάθημα. Θα υπάρξει ενασχόληση με πιο προχωρημένες τεχνικές αφήγησης και πειραματισμός με ελεύθερο τρόπο πάνω σε βασικά είδη της λογοτεχνίας, αλλά και του σεναρίου, πιθανόν και του θεατρικού κειμένου.

Στόχος  είναι, επίσης, ο καθένας, φεύγοντας από το μάθημα, να έχει δημιουργήσει - ανάλογα με την επιθυμία του - μια «πρώτη ύλη» για κάτι που θα ήθελε να δουλέψει: είτε έναν ολοκληρωμένο σκελετό για ένα μυθιστόρημα, είτε την αρχή ενός μυθιστορήματος, μια νουβέλα, ένα θεατρικό έργο ή μέρος του, μια συλλογή διηγημάτων ή μέρος της. Το πεδίο είναι ιδιαίτερα ευρύ και αφορά στην επιθυμία του σπουδαστή, το στυλ και τη «φωνή» του.

Θα γίνει, λοιπόν, εστιασμός στην ίδια την πράξη της γραφής, προσπαθώντας - μέσω της διαδικασίας (που είναι το σημαντικό κομμάτι) - να φτάσουν οι σπουδαστές σε ένα απτό αποτέλεσμα, φυσικά πάντα σε σχέση με την ιδιοσυγκρασία του καθενός. Θα δοθούν  βιβλιογραφικές προτάσεις και ενίσχυση της διαδικτυακής επαφής, αλλά και της εκτός μαθήματος επαφής μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε να μπορεί ο ένας να κρίνει και να συνομιλεί με τα κείμενα του άλλου. Καλεσμένος από εκδοτικό οίκο θα συζητήσει με τους συμμετέχοντες επί του πρακτέου για το τι μπορεί να γίνει με το υλικό που θα έχουν σχεδιάσει ή δημιουργήσει οι συμμετέχοντες.

Πληροφορίες
Κολλέγιο Αθηνών - Ψυχικού: Στεφάνου Δέλτα 15 - Π. Ψυχικό. Εγγραφές: στα τηλέφωνα του Κολλεγίου (Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων): 210 6748160, 210 6748153 και 210 6798191, από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 10:00 - 19:00. Όριο 15 - 16 άτομα ανά τμήμα.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς