Πειθαρχική έρευνα για την άδεια στον Χ. Ξηρό

Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2014 16:53
UPD:19:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
A- A A+

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Ευάγγελος Ζαχαρής θα διενεργήσει προσωπικά πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα για να ερευνηθεί εάν τελέστηκε ή όχι πειθαρχική παράβαση από τον αρμόδιο εισαγγελέα του συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού κατά την χορήγηση  της άδειας εξόδου στον Χριστόδουλο  Ξηρό.

Την εντολή έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Παράλληλα, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, διατάχθηκε  η διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας για τα δύο υπόλοιπα μέλη  του συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού, για τη διευθύντρια  Μαρία Στέφη και την κοινωνική λειτουργό, που χορήγησαν την άδεια στον Χριστόδουλο  Ξηρό.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αθανασίου και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, είχαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Αθανασίου να δηλώνει ότι εντός 100 ημερών θα λειτουργήσει φυλακή υψίστης ασφαλείας για επικίνδυνους κακοποιούς και τρομοκράτες. Παράλληλα, έκανε λόγο και για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μη χορηγούνται άδειες σε καταδικασμένους για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης σκοπεύει να φέρει στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ή τρομοκρατικές ενέργειες, δε θα μπορούν να λαμβάνουν άδειες εξόδου από το δικαστικό συμβούλιο των φυλακών. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μη χορηγούνται άδειες και σε όσους έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Σε ό, τι αφορά στους καταδικασθέντες για συμμετοχή στη 17Ν, μόνο ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν έχουν λάβει άδειες από τις φυλακές του Κορυδαλλού, ενώ από τα 18 μέλη που έχουν καταδικαστεί, μόνο πέντε βρίσκονται στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα ασφαλείας των φυλακών του Κορυδαλλού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αθανασίου είχε αναφέρει νωρίτερα ότι επανεξετάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης το νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε κατάδικους, με αφορμή το συμβάν.  

Συγκεκριμένα, ο δήλωσε πως «το ευεργέτημα της άδειας των κρατουμένων, που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς σωφρονιστικούς κανόνες και τον Σωφρονιστικό Κώδικά μας, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μέσο αμφισβήτησης των θεσμών της χώρας και υπονόμευσης της αντεγκληματικής πολιτικής της».

«Επανεξετάζουμε», πρόσθεσε, «το όλο νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε κατάδικους και ειδικά της συγκεκριμένης κατηγορίας κρατουμένων».

Από πλευράς του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, επεσήμανε ότι τους όρους άδειας και αποφυλάκισης κρατουμένου τους προβλέπει ο νόμος, τονίζοντας ότι ο εισαγγελικός λειτουργός και το συμβούλιο ορίζουν ρητά ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι ύποπτος φυγής και επίσης δεν είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, άρα δεν υπάρχει το νομοθετικό και το θεσμικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει την παρακολούθησή του.

Υπενθυμίζεται ότι έχει σημάνει συναγερμός στην ΕΛΑΣ, καθώς ο Ξηρός δεν εμφανίστηκε τη Δευτέρα στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής για να δώσει το παρών στο πλαίσιο 9ήμερης άδειας που είχε λάβει με την ευκαιρία των εορτών.

Η αστυνομία διεξάγει στην ευρύτερη περιοχή της Καλλικράτειας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, που απέχει μισή ώρα, καθώς ερευνάται το ενδεχόμενο να κρύβεται εκεί. 

Όπως μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί, ο κρατούμενος βρισκόταν σε άδεια από την 1η Ιανουαρίου και έπρεπε να παρουσιάζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα. Ενώ τις προηγούμενες ημέρες εμφανιζόταν κανονικά από τη Δευτέρα είναι άφαντος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους 15 μήνες ο Ξηρός είχε πάρει επτά άδειες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή