Αίγυπτος: Έντεκα νεκροί διαδηλωτές από τα πυρά της αστυνομίας

Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2014 17:47
UPD:20:00
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Στιγμιότυπο από τις συγκρούσεις μεταξύ υποστηριχτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με την αστυνομία σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

A- A A+

Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηριχτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με την αστυνομία σε διαδηλώσεις που διεξήχθησαν στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία υποστηρίζει τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι,  ετέθη εκτός νόμου από την μεταβατική κυβέρνηση και αντιδρά σε αυτή την απόφαση, που χαρακτηρίζει την οργάνωση ως τρομοκρατική, καθώς  και στους διωγμούς που τα μέλη της υφίστανται.

Η κυβέρνηση, που στηρίζεται από τον στρατό, έχει συλλάβει εκατοντάδες μέλη της Αδελφότητας, ενώ κορυφαία στελέχη της βρίσκονται στη φυλακή εδώ και μήνες.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κατηγορεί τον στρατό για πραξικόπημα και απαιτούν την ανατοποθέτηση του πρώην προέδρου.

Κατά τις διαδηλώσεις την Παρασκευή, ένας άνδρας και μια γυναίκα έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά της αστυνομίας στην Αλεξάνδρεια. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί για το εάν η γυναίκα ήταν μαζί με τους διαδηλωτές ή απλώς παρατηρούσε τις διαδηλώσεις.

Ακόμη ένας διαδηλωτής πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, στις πορείες που διεξήχθησαν στην Ισμαϊλίγια κοντά στη Διώρυγα τους Σουέζ.

EURONEWS

Στην περιοχή Φαγιούμ νοτιοδυτικά του Καΐρου ένα διαδηλωτής πυροβολήθηκε στο κεφάλι, σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Λίγο αργότερα το πρακτορείο έκανε λόγο για ακόμη δύο νεκρούς στην ίδια περιοχή.

Ακόμη δύο φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σκοτώθηκαν στην περιοχή Μίνια.

Στο Κάιρο τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, οι οποίοι σύμφωνα με ιατρικές πηγές έφεραν τραύματα από σφαίρες. Ωστόσο δεν έχει διευκρινισθεί για το εάν πυροβολήθηκαν από την αστυνομία ή από πολίτες που ανήκουν σε αντίπαλη παράταξη.

REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Κάιρο όταν, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, φώναζε συνθήματα κατά των διαδηλωτών και πυροβολήθηκε από οπαδούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό επτά άνθρωποι συνελήφθησαν σε σχέση με τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε αστυνομικό τμήμα που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα βόρεια του Καΐρου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο γιος ενός ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σημειώνεται ότι η  Αδελφότητα αρνείται την   οποιαδήποτε ανάμειξη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή