Αίγυπτος: Άμπλα Φαχίτα, η μαριονέτα ύποπτη για τρομοκρατία

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 20:06
UPD:20:11
TWITTER/@washingtonpost

O διάσημος τηλεοπτικός χαρακτήρας, Άμπλα Φαχίτα, φέρεται ότι μεταδίδει μέσω διαφημίσεων κωδικοποιημένα μηνύματα των Αδελφών Μουσουλμάνων για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων.

A- A A+

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Αίγυπτο μια  μαριονέτα, διάσημος τηλεοπτικός χαρακτήρας, η Άμπλα Φαχίτα, που φέρεται ότι μεταδίδει μέσω διαφημίσεων κωδικοποιημένα μηνύματα των Αδελφών Μουσουλμάνων για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων.

Μάλιστα τα διευθυντικά στελέχη της Vodafone, στην Αίγυπτο, κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στις εισαγγελικές αρχές, έπειτα από τη μήνυση που υπέβαλε ένας 25χρονο ράπερ ο οποίος υποστηρίζει ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μετέδιδε κωδικοποιημένα μηνύματα για να οργανώσει επιθέσεις στη χώρα μέσω μιας διαφημίσεων με την Άμπλα Φαχίτα.

ο Άχμεντ Ζεμπίνταρ, ή «Σπάιντερ», όπως είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμό του 25χρονου, είναι  ένθερμος υποστηρικτής του ανατραπέντος προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Όπως κατήγγειλε, σε μια διαφήμιση η Άμπλα Φαχίτα με την κόρη της Καρκούρα, ψάχνουν απεγνωσμένα για την κάρτα SIM του κινητού τηλεφώνου του πατέρα της οικογενείας και εκεί γίνεται μια αναφορά για να χρησιμοποιηθεί ένας σκύλος προκειμένου οσφρανθεί που ακριβώς είναι η  κάρτα μέσα σε  συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο.

Η αναφορά αυτή σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα η αναφορά του εμπορικού κέντρου και του σκύλου ήταν κωδικοποιημένα μηνύματα για την οργάνωση βομβιστικών επιθέσεων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Σε μια άλλη διαφήμιση η διάσημη Άμπλα Φαχίτα εμφανίζεται στο διαμέρισμά της όπου υπάρχει και ένας κάκτος στολισμένος με χριστουγεννιάτικες μπάλες.

Ο «Σπάιντερ» αναφέρει ότι ο κάκτος και οι χριστουγεννιάτικες μπάλες είναι κάλεσμα σε πρόκληση κοινωνικών αναταραχών και τοποθέτησης  βομβών.

Συγκεκριμένα ο 25χρονος ανέφερε ότι  τα τέσσερα κλαδιά του κάκτου παραπέμπουν στα τέσσερα δάκτυλα υψωμένα,  σύμβολο των υποστηρικτών του Μόρσι για την επίθεση στις 14 Αυγούστου των υπηρεσιών ασφαλείας που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες διαδηλωτές.

Επίσης ο καλλιτέχνης είδε τις χριστουγεννιάτικες μπάλες ως βόμβες, ενώ η γεμιστή γαλοπούλα για την οποία μιλάει η Άμπλα Φαχίτα είναι η κωδική ονομασία για το «παγιδευμένο αυτοκίνητο».

Έπειτα απ΄όλα αυτά, εκπρόσωπος της Vodafone, ανέφερε ότι ο  διευθυντής μάρκετινγκ, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο της εταιρείας, παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα και κατέθεσε για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, τη Νόχα Σάαντδεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη από τις αρχές αφού η έρευνα είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.

Την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό κανάλι CBC ο νεαρός συνωμοσιολόγος κατηγόρησε «τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες» για την υπόθεση αυτή και απείλησε την μαριονέτα ότι θα την στείλει στη φυλακή.

«Η διαφήμιση δεν περιλαμβάνει κανένα κρυφό μήνυμα (...) κάθε άλλη ερμηνεία είναι καθαρά αποκύημα φαντασίας», τονίζει η Vodafone σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να προσφύγει και η ίδια με τη σειρά της στη δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή