Έντονες αντιδράσεις τόσο στους κόλπους της ιατρικής κοινότητας όσο και μεταξύ των κομμάτων έχει προκαλέσει η επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία.
Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας εκτός από τα πυρά της αντιπολίτευσης, είναι αντιμέτωπη και με τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ, που διεμήνυσε πως θα επιμείνει μέσα στην κυβέρνηση αλλά και στη Βουλή για την επανεξέταση και την κατάργησή του.
Όπως αναφέρει το κόμμα σε σχετική του ανακοίνωση, από τις αρχές Οκτωβρίου είχε ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου, όμως «δυστυχώς, το Υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου (χωρίς καν την ειδική πρόβλεψη για τους φτωχούς και τους ανέργους όπως δήλωνε) προσθέτοντας και την επιβάρυνση του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία».
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως "το επιχείρημα του Υπουργού ότι «το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί" έρχεται - όπως είχαμε και πάλι τονίσει- σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις, που η ίδια η κυβέρνηση πρόσφατα έκανε (π.χ. αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ για μη εφαρμογή του 1‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επιμονή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητήματα που επίσης περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο και είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή)».
«Όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία που οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε μέτρα που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και αναιρούν την καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας σε αυτούς» καταλήγει.
Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για εγκληματική ανευθυνότητα, με αφορμή τις ακολουθούμενες πολιτικές στην Υγεία, ενώ ακολούθησαν ανακοινώσεις ανάλογο μήκος κύματος και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΚΚΕ.
Από πλευράς ιατρικής κοινότητας, την αντίθεσή τους στο μέτρο εξέφρασαν τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Συγκεκριμένα, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι η πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, εξωθούνται «σε «αναγκαστική» αποφυγή της νοσηλείας, αφού, όπως τονίζει, πλέον το αγαθό της υγείας και η δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη κοστίζει απαγορευτικά ακριβά.
Ζητά την άμεση κατάργηση ή/και την αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου και επαναλαμβάνει την πρότασή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.
«Ο ΙΣΑ πιστεύει στην ανάγκη εξορθολογισμού του Συστήματος Υγείας μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς και συστήματα εξυγίανσης δεν συναινεί όμως σε κανενός είδους οριζοντίων μέτρων σε βάρος του πολίτη» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Για καταστροφικό μέτρο κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας και καλεί «τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς σε οργανωμένη αντίδραση, ώστε να ακυρωθεί τύποις και ουσία ένας ακόμη φραγμός στην πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, όπως έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες χιλιάδες πολίτες που έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας αποφεύγουν να προσέλθουν σε δημόσιο νοσοκομείο, διότι δεν έχουν να πληρώσουν τα ποσά που θα τους ζητηθούν.
Όπως λέει, η επιβολή του 25ευρου θα κάνει την πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία ακόμη πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται παθήσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και το τελικό κόστος θεραπείας να εκτινάσσεται.
Σημειώνει μάλιστα πως για τα 50 εκατ. ευρώ που επιδιώκει η κυβέρνηση να εισπράξει από το μέτρο αυτό θα δαπανηθούν πολλαπλάσια ποσά για την καθυστερημένη νοσηλεία των ασθενών, με δραματικές συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού.
«Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούμε πως η δημόσια υγεία πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους ανθρώπους που ζουν στη χώρα, όπως άλλωστε επιτάσσει το σύνταγμα. Οι δηλώσεις του υπουργού υγείας ότι δήθεν το 25ευρω αποτελεί εισφορά αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους είναι πομφόλυγες, διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο νόμο 4093/12 που ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή» προσθέτει.
Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέφρασε την αντίθεσή του στο μέτρο που αφορά τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι υποχρεούνται από την 1η Ιανουαρίου να πληρώνουν 1 ευρώ ανά συνταγή.
Το μέτρο, σύμφωνα με τον Σύλλογο, προς το παρόν αναστέλλεται λόγω τεχνικών προβλημάτων της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και η υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας θα ξεκινήσει όταν θα είναι έτοιμη η εφαρμογή (8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό), οπότε και θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το ένα ευρώ δεν το εισπράττει ο φαρμακοποιός, ούτε πηγαίνει στην τσέπη του, αλλά ουσιαστικά μεταφέρεται στους ασφαλισμένους μέρος της επιβάρυνσης του κράτους. «Πρόκειται δηλαδή για έμμεση αύξηση της συμμετοχής του και αυτό αφορά τους πάντες. Δεν εξαιρεί καμία πάθηση και κανέναν ασφαλισμένο». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Λουράντος, επειδή κάθε συνταγή μπορεί να περιέχει μόνο μέχρι τρία φάρμακα, η επιβάρυνση του ασφαλισμένου αν χρειάζεται περισσότερα θα είναι διπλάσια.