Το ποσό των 25 ευρώ υποχρεούνται να καταβάλουν οι ασθενείς για τη νοσηλεία τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Το σχετικό μέτρο περιλαμβάνεται στον Ν. 4093/2012 και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου.
Σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας προς τους διοικητές ΥΠΕ αναφέρεται πως η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο.
Της καταβολής του εισιτηρίου των 25 ευρώ εξαιρούνται ρητά ασθενείς των παρακάτω κατηγοριών:
-
Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).
-
Οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν.
-
Τα ΑμεΑ που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%.
Για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.
ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποιήσεις ενάντια στο χαράτσι των 25 ευρώ
Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) θα απαντήσει στην επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ με κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας πως τίθεται εμφανώς σε αμφισβήτηση ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας.
Η ΠΟΕΔΗΝ βάλλει κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας, σημειώνοντας πως «στη χώρα που εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής το 40% των πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και διαθέτει 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες (έμμεσα, άμεσα), δυσκολεύουν περισσότερο την πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα αλλεπάλληλα χαράτσια (5 ευρώ για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία, 25 ευρώ κατά την εισαγωγή)».
Όπως επισημαίνει, η συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών ραγδαία αυξάνεται αφού κουτσουρεύονται οι δαπάνες για την υγεία με τον ψηφισθέντα Προϋπολογισμό του έτους 2014 και προσθέτει:
«Η κυβέρνηση για να αντεπεξέλθει στις νέες μειωμένες δαπάνες για τα Νοσοκομεία (300 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το έτος 2013) πέραν της συρρίκνωσης των υφιστάμενων λειτουργιών των Νοσοκομείων και τα νέα Λουκέτα που μεθοδεύει σε νοσοκομειακές μονάδες, επιχειρεί αφενός να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες και αφετέρου να μετακυλήσει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών.
Βολές από την αντιπολίτευση
Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Για πλήρη κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνοντας στην κυβέρνηση εγκληματική ανευθυνότητα και αναλγησία απέναντι στους πολίτες.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Μελάς μίλησε για ολοκλήρωση του καταστροφικού έργου του υπουργού Υγείας:
«Ο υπουργός Υγείας, αφού διέλυσε την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αφού προχωρά σε απολύσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο, επιβάλλοντας 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία και ένα ευρώ για κάθε συνταγή, δίνοντας έτσι ένα ακόμη πλήγμα στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και κυρίως στους ανέργους και τους οικονομικά αδυνάτους».