Γήινη αθανασία μαγικού ρεαλισμού

Το έργο «The man from earth» παρατείνει τις παραστάσεις του
Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 09:30
A- A A+

Αποδεικνύοντας πως ό,τι θεωρούμε επιστημονική φαντασία, είναι απλά επιστημονική - προς το παρόν - άγνοια, ένας παράξενος Γήινος, που δε γνωρίζει τι θα πει θάνατος, καταρρίπτει όσα ξέρουμε και πιστεύουμε για τη ζωή, μέσα από τους 140 αιώνες της ύπαρξής του και το άπιαστο της πραγματικής εξέλιξης και της αθανασίας.

Με μια «αλήθεια», στην οποία το περιορισμένο ανθρώπινο γνωστικό πεδίο δεν έχει φτάσει ακόμα, το έργο του Jerome Bixby, «The man from earth», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο Αλκμήνη, στη θεατρική του εκδοχή - η οποία βασίζεται στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία - μετά από τρεις μήνες sold out παραστάσεων και λόγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού παρατείνει τις παραστάσεις του έως τις 15 Απριλίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.30 το βράδυ.

Θέατρο επιστημονικής φαντασίας

Σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, το έργο θίγει όλα τα θέματα της ανθρωπότητας, της ιστορίας και της θρησκείας και απαντά σε ερωτήματα που έχουν απασχολήσει όλους μας, μέσα από την απίστευτη και πρωτότυπη πλοκή του, συνδυάζοντας την επιστημονική φαντασία με τον μαγικό ρεαλισμό και ακολουθώντας την πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου ανά τους αιώνες. Μπορεί κάποιος να έχει ζήσει 140 αιώνες εξέλιξης; Πώς θα ήταν η ζωή ενός αθάνατου; Είναι η επιστημονική γνώση αρκετή, μπροστά σε μια αλήθεια που ανατρέπει τα πάντα;

Στη μυστηριώδη σφαίρα της αθανασίας

Όλα αρχίζουν στο αποχαιρετιστήριο πάρτι προς τιμήν του καθηγητή John Oldman, το οποίο μετατρέπεται σε ένα μυστηριώδες και επικίνδυνο παιχνίδι, όταν αποκαλύπτει στους συναδέλφους και φίλους του ότι ζει στη Γη εδώ και 14.000 χρόνια! Η επιστημονικά καταρτισμένη ομάδα θα χρησιμοποιήσει όλες τις γνώσεις που κατέχει, για να αποδείξει αν αυτό αληθεύει. Μέσα, όμως, από την εσωτερική αναζήτηση, ξεπηδούν αναπάντητα ερωτήματα, που οδηγούν σε σοκαριστικές απαντήσεις και σε μια αποκάλυψη, που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο για πάντα…

Μια πολύ αδικημένη ταινία

Έχοντας δημιουργήσει μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της επιστημονικής φαντασίας («Star Trek», «Twilight Zone» κ.ά.) ο αμερικανός συγγραφέας Jerome Bixby εμπνεύστηκε την ιδέα του «The Man from Earth», το 1960. Η δημιουργία του σεναρίου κράτησε σχεδόν 40 χρόνια, ώσπου ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1998, λίγο πριν τον θάνατό του. Αυτό ήταν και το τελευταίο του έργο.

Έγινε ταινία το 2007, από τον σκηνοθέτη του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, Richard Schenkman, με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, και κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Rhode Island International Film Festival. Χωρίς το παραμικρό εφέ, χωρίς κανένα φουτουριστικό σκηνικό, καμιά έκρηξη και κανένα τέρας, η ταινία, αν και εξελίσσεται στο σαλόνι ενός σπιτιού, καταφέρνει να είναι ένα από τα πιο αγωνιώδη θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, με μυστηριώδη ατμόσφαιρα και τρομερές ανατροπές, και πάνω από όλα, με φιλοσοφικές αναζητήσεις που ερεθίζουν το πνεύμα και τον νου και οδηγούν σε βαθύ σκεπτικισμό.

Παρόλα αυτά, είναι μία από τις πλέον αδικημένες ταινίες, αφού για δύο ολόκληρα χρόνια, ο σκηνοθέτης της προσπαθούσε να βρει εταιρεία διανομής. Δεν τα κατάφερε ποτέ! Μέχρι που, μέσω γνωστών και φίλων, τα ηνία ανέλαβε η ιντερνετική «πειρατεία», με αποτέλεσμα, μέσα σε 8 μήνες, η ταινία να έχει 2.500.000 «κατεβάσματα», περισσότερα από 1.000 blogs με συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων πάνω σε αυτήν και ένα πρωτοφανές «ρεύμα», που έχει να σημειωθεί από την ημέρα, που αναρτήθηκε μια άλλη πολυσυζητημένη ιντερνετική ταινία, το «Zeitgeist».

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη - Γιώργος Κατινάς, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, σκηνικά - κοστούμια - φώτα: Ζωή Μολυβδά - Φαμέλη, κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη, μουσική: Λίνα Ζηνά, video art: Χρήστος Πυθαράς, φωτογραφίες: Παναγιώτης Ζέππος, μακιγιάζ: Τζίνα Κυριαζή. Παίζουν: Δημήτρης Αλεξανδρής, Νίκη Παλληκαράκη, Χριστόδουλος Στυλιανού, Ερρίκος Λίτσης, Νίκος Ποριώτης, Γιώργος Κατινάς, Κωνσταντίνα Μαλτέζου, Μαγδαληνή Παλιούρα.

Πληροφορίες
Θέατρο Αλκμήνη: Αλκμήνης 8 - Κεραμεικός, τηλ. επικοινωνίας - κρατήσεων: 210 3428650. Διάρκεια παράστασης: 80’. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, μειωμένο: 8 ευρώ. Μέρος των εσόδων των παραστάσεων διατίθεται σε φιλανθρωπικό σκοπό.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς