Από αύριο ξεκινά για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ένα τετράμηνο στην κυριολεξία «φωτιά».
Διάστημα στο οποίο αναμένεται να δοθούν απαντήσεις στο πρόβλημα χρέους της χώρας, αν δηλαδή θα καταφέρει να βγει στις αγορές όπως προσδοκά η κυβέρνηση ή θα μπει σε τροχιά νέου προγράμματος για τα επόμενα χρόνια - γεγονός που με βάση τα σημερινά δεδομένα θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Η περίοδος είναι κρίσιμη και για έναν ακόμη λόγο. Η Ελλάδα αναλαμβάνει από σήμερα και για έξι μήνες την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πρώτο εξάμηνο του 2014, μία περίοδο που συν τοις άλλοις είναι και προεκλογική αφού στις 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές.
Με τις δημοσκοπήσεις εντός της Ε.Ε. να δείχνουν μεγάλη άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, γεγονός που τρομάζει τους ηγέτες των κρατών-μελών και σαφέστατα ρίχνει βαριά τη σκιά του και στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Για να φτάσει όμως στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο εβδομάδες από σήμερα, με κεντρικό ζητούμενο την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το τρέχον έτος χωρίς τη λήψη οριζόντιων μέτρων. Άλλωστε, παραδέχεται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει για τη νέα χρονιά αυξημένα έσοδα κατά 1,33 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από τις σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και το βάρος θα το σηκώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Όλα αυτά συζητήθηκαν χθες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Δ. Σταμάτη, Χρ. Λαζαρίδη και των Γ. Στουρνάρα, Χρ. Σταϊκούρα, Γ. Μιχελάκη, Κ. Χατζηδάκη, Γ. Βρούτση, Θ. Σκορδά, Γ. Μαυραγάνη, Λ. Γρηγοράκου. Αποφάσεις δεν πάρθηκαν σε αυτή τη φάση, ωστόσο έγινε μια πρώτη χαρτογράφηση των προβλημάτων και πρώτη προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση.
Μήνας ορόσημο ο προσεχής Απρίλιος
Το ζητούμενο πλέον για το Μαξίμου είναι να φτάσει μέχρι τον Απρίλιο. Τότε αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την απομείωση του ελληνικού χρέους, που θα ολοκληρωθεί τέλη φθινοπώρου του 2014, αλλά και να επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα όπου το 70% θα διανεμηθεί υπό τη μορφή στοχευμένων παροχών στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Με τα δύο αυτά «όπλα» στη φαρέτρα του ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να πάει σε τριπλές εκλογές. Στην αντίθετη περίπτωση, ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με το ισχυρό ενδεχόμενο από το φθινόπωρο να νέου Μνημονίου, αφού ενδεχόμενη συμφωνία για απομείωση του ελληνικού χρέους θα συνοδευτεί με νέα μέτρα λιτότητας, καθιστούν την εξάντληση της τετραετίας από δύσκολη έως ακατόρθωτη.
Άλλωστε, τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει στις 5 Φεβρουαρίου του 2015.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, λέει κυβερνητικός βουλευτής, το σχέδιο της Αθήνας να βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014, έστω και μερικώς, αποκτά «φιλολογική και μόνο σημασία».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ