Στο κλίμα των ελληνογερμανικών σχέσεων στη σκιά της επίθεσης στην κατοικία του γερμανού πρέσβη, αλλά και εν όψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ελπίδα, πυροβολισμοί και ανάπτυξη» η FAZ παραθέτει τις δηλώσεις του γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολντ και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η επίθεση δεν πρόκειται να διαταράξει τις καλές γερμανοελληνικές σχέσεις.
«Το ότι οι σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας είναι στενές και φιλικές είναι κάτι που πρέπει να πουν οι Ντολντ και Σταϊνμάγερ, καθώς αυτό επιβάλλει η δουλειά τους», σχολιάζει η εφημερίδα, προσθέτοντας πάντως ότι «στην πραγματικότητα, τουλάχιστον στην πρόσληψη των Γερμανών και των Ελλήνων οι σχέσεις αυτές είναι άθλιες».
«Βέβαια η ουσία των γερμανοελληνικών σχέσεων είναι καλύτερη από το κλίμα, ωστόσο και εδώ σημειώνονται δυσχέρειες και δεν είναι πολύ πιθανό να αλλάξει αυτό στους επόμενους έξι μήνες της ελληνικής προεδρίας», συνεχίζει η εφημερίδα.
Στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, αναφέρεται όμως και πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας που φέρει τον τίτλο «Κalimera, Kalinichta» και το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία του πίνακα του γερμανού ζωγράφου Άνσελμ Φόιερμπαχ «Το Συμπόσιο του Πλάτωνα».
«Πλούσια συμπόσια δεν θα διοργανώσουν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής τους προεδρίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τους προσδώσουμε τη λοιδορία του Τσόρτσιλ προς τον Άτλι, σύμφωνα με την οποία 'είναι ένας μετριόφρων άνθρωπος επειδή έχει κάθε λόγο να είναι μετριόφρων'. Είναι άγνωστο εάν η προεδρία του Συμβουλίου προσδώσει στους Έλληνες 'ταυτότητα, αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια', όπως εκτιμά ο Σόιμπλε. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες μπορούν να είναι υπερήφανοι για τα υψηλά πνευματικά τους επιτεύγματα του παρελθόντος, τότε που ακόμη και ένας μέθυσος σαν τον Αλκιβιάδη έβγαζε ενδιαφέροντες λόγους», παρατηρεί η FAZ.
Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα αναπτύσσει επίσης τρεις «κύριους ημιεπίσημους στόχους» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εκ των οποίων «τουλάχιστον ένας αφορά άμεσα τη Γερμανία». Σύμφωνα με αυτούς, η συγκυβέρνηση επιδιώκει πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου να επιτύχει αυτά που υπό συγκεκριμένους όρους της έχουν υποσχεθεί οι εταίροι: «μία περαιτέρω απομείωση του χρέους, με μεθόδους που θα πρέπει να καθοριστούν και υπό μία ονομασία, η οποία θα προκαλέσει όσο το δυνατόν λιγότερες αντιστάσεις στις χώρες των δανειστών, που θα πάρουν το λογαριασμό».
Δεύτερος στόχος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι η διάθεση μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα προκύψουν από το «κούρεμα» ως κοινωνικές παροχές ή φοροελαφρύνσεις και τρίτος στόχος είναι «να βγει η χώρα με τις δικές της δυνάμεις στις αγορές».
Η εφημερίδα αναφέρεται τέλος στις αρνητικές για την κυβέρνηση πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. «Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαγραφεί η σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού σε περίπτωση που η έκβαση των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών είναι καταστροφική για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως φοβούνται κάποιοι», παρατηρεί το δημοσίευμα.
Πηγή: Deutsche Welle