Λίβανος: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η κηδεία του δολοφονηθέντα πρώην υπουργού

Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013 11:38
UPD:11:39
REUTERS/MOHAMED AZAKIR
Κατεστραμμένα αυτοκίνητα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Βηρυτού.
A- A A+

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στον Λίβανο η κηδεία του Μοχάμεντ Σατάχ, πρώην υπουργού και επικριτή του Μπασάρ αλ Άσαντ, που δολοφονήθηκε την Παρασκευή σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Πολλά οχήματα του στρατού έχουν σταθμεύσει περιμετρικά του κέντρου της Βηρυτού, όπου θα ταφεί.

Η αστυνομία έχει επιβάλει απαγόρευση στάθμευσης των αυτοκινήτων στις οδικές αρτηρίες του κέντρου της πόλης και στις γύρω περιοχές, τη στιγμή που η χώρα ζει εκ νέου τον φόβο των στοχευμένων δολοφονιών, οι οποίες έπληξαν από το 2005 έως το 2012 επικριτικές του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ και της σιιτικής Χεζμπολάχ.

Ο Σατάχ που θεωρείτο ένα από τα ισχυρότερα στελέχη του συνασπισμού της «14ης Μαρτίου», που επιδιώκει την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία και την περιθωριοποίηση της Χεζμπολάχ, θα ταφεί στο μαυσωλείο του Ραφίκ Χαρίρι, του πρώην πρωθυπουργού που επίσης δολοφονήθηκε το 2005 σε μια επίθεση η οποία βύθισε τον Λίβανο σε οξεία πολιτική κρίση.

Προς το παρόν για τη δολοφονία δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, αλλά ο συνασπισμός της «14ης Μαρτίου» ενοχοποιεί την κυβέρνηση της Δαμασκού και τη Χεζμπολάχ.

REUTERS

Το σιιτικό κίνημα κατήγγειλε τη δολοφονία ως μια απόπειρα για να καταστραφεί η εθνική ενότητα" ενώ η Δαμασκός αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Ο συνασπισμός κάλεσε τους Λιβανέζους να μετάσχουν μαζικά στην κηδεία.

EURONEWSGREEK

Ο Σατάχ, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, ήταν στενός συνεργάτης του Σάαντ Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργού και γιου του Ραφίκ Χαρίρι. Θεωρείτο μετριοπαθής προσωπικότητα και πολιτικός του διαλόγου, σε μια χώρα που έχει βαθιά διχαστεί ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους επικριτές του καθεστώτος της Δαμασκού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή