Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι δεν έχουν σκοπό να αρθρώσουν πολιτικό λόγο και να εμπλακούν στην πολιτική διαμάχη η οποία έχει ξεσπάσει την Τουρκία, με αφορμή την υπόθεση διαφθοράς.
Η κρίση οδήγησε τον Ταγίπ Ερντογάν να ανασχηματίσει το υπουργικό του συμβούλιο, μετά την παραίτηση τριών υπουργών του.
Γιοι υπουργών βρίσκονται ανάμεσα στους δεκάδες υπόπτους οι οποίοι κρατούνται για υπόθεση ευρείας διαφθοράς.
Το σκάνδαλο έχει οδηγήσει την τουρκική λίρα σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.
Η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, αποτελεί απάντηση σε σχόλιο συμμάχου του πρωθυπουργού ότι πιθανόν το σκάνδαλο να είναι συνωμοσία για την προετοιμασία στρατιωτικού πραξικοπήματος.
«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν επιθυμούν να εμπλέκονται σε πολιτικές συζητήσεις. Από την άλλη πλευρά, θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε σχέση με την ταυτότητά του και τη νομική θέση των μελών του», αναφέρεται στη δήλωση.
Η Τουρκία έχει ιστορικό πολιτικών παρεμβάσεων του στρατού, ο οποίος ωστόσο έχασε μεγάλο μέρος της εξουσίας του κατά τη διάρκεια της 10χρονης πρωθυπουργίας του κ. Ερντογάν.
Ο τελευταίος, μετά από συνομιλίες που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ όρισε 10 νέους υπουργούς στο κυβερνητικό του σχήμα.
Ένας εκ των παραιτηθέντων υπουργών, ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, κάλεσε σε παραίτηση και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Την Πέμπτη, εισαγγελέας είχε καταγγείλει ότι εμποδίστηκε στην άσκηση της έρευνάς του για περιστατικά διαφθοράς από την αστυνομία, ενώ στη συνέχεια του αφαιρέθηκε και η υπόθεση.
Αναλυτές θεωρούν ότι στη ρίζα της υπόθεσης βρίσκεται μια μάχη εξουσίας στο εσωτερικό των ισλαμιστών, μεταξύ του κ. Ερντογάν και του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ, αλλά διαθέτει ισχυρές προσβάσεις στο κυβερνών κόμμα, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη στην Τουρκία.