«Όχι» στη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013 11:59
UPD:27/12/2013 09:38
FOSPHOTOS /Angeliki Panagiotou

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επαναφοράς της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, τονίζοντας πως μείωση του ΕΦΚ σημαίνει ότι ανοίγουμε ξανά παράθυρο στο λαθρεμποριο και επιδοτούμε τους πάντες ανεξαρτήτως εισοδήματος, ακόμη και αυτούς που π.χ. θέλουν να θερμαίνουν τις πισίνες τους.

A- A A+

«Όχι» στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είπε εκ νέου η κυβέρνηση και όσον αφορά το ζήτημα της αιθαλομίχλης απηύθυνε έκκληση στους περιφερειάρχες να ενεργοποιούν προληπτικά τη διάταξη για τη δωρεάν παροχή ρεύματος τις ημέρες συναγερμού.

Το ζήτημα της αιθαλομίχλης λόγω της υπερβολικής καύσης ξύλων βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών, ΠΕΚΑ και Υγείας. Αμέσως μετά παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος χαρακτήρισε επιτυχημένο το μέτρο της εξίσωσης των ΕΦΚ στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης, εξηγώντας αναλυτικά σε ποιους παράγοντες οφείλεται η μειωμένη κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, εξαιτίας της οποίας καταγράφεται υστέρηση εσόδων.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επαναφοράς της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, τονίζοντας πως μείωση του ΕΦΚ σημαίνει ότι ανοίγουμε ξανά παράθυρο στο λαθρεμποριο και επιδοτούμε τους πάντες ανεξαρτήτως εισοδήματος, ακόμη και αυτούς που π.χ. θέλουν να θερμαίνουν τις πισίνες τους.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η απόκλιση των καθαρών εσόδων από τον φόρο στο πετρέλαιο είναι 5% και οφείλεται κυρίως στην υψηλή αποθεματοποίηση που έγινε το 2012 εν όψει της αύξησης της τιμής του και στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες. 

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι σήμερα υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης, το οποίο ο κόσμος πρέπει να χρησιμοποιήσει, καθώς παραμένουν αδιάθετα περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Δεύτερος πήρε τον λόγο ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν καθαρά καύσιμα και να αξιοποιούν την δωρεάν παροχή ρεύματος τις ημέρες που καταγράφεται αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να ενεργοποιείται από τους περιφερειάρχες και προληπτικά, όταν αξιολογούν ότι επίκεινται μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση αιθαλομίχλης.

Ο κ. Μανιάτης κάλεσε τους πολίτες να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), καθώς -όπως είπε- περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα παροχής δωρεάν ρεύματος.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμφώνησε με τον κ. Στουρνάρα ότι το μέτρο εξίσωσης των ΕΦΚ ήταν επιτυχημένο και υποστήριξε ότι όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο «άθελά τους θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων».

Όπως είπε, η κυβέρνηση δρα προληπτικά καθώς η ΚΥΑ για το δωρεάν ρεύμα βγήκε εγκαίρως και επεσήμανε ότι οι αδύναμοι πρέπει να πάρουν το επίδομα θέρμανσης, καθώς μπορούν να καλυφθούν 5 εκατομμύρια πολίτες.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, «να αναλαμβάνει ο καθένας το μερίδιο της ατομικής του ευθύνης και να σβήνει εκείνα τα θερμαντικά μέσα που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, μετά τις δηλώσεις των τριών υπουργών.

«Μέσω του κ. Στουρνάρα η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει τις χριστουγεννιάτικες ευχές της στον ελληνικό λαό λέγοντας του πως αδιαφορεί πλήρως αν δεν μπορεί να ζεσταθεί και φέτος: Το μήνυμα ήταν σαφές: το πετρέλαιο και το ρεύμα θα παραμείνουν ακριβά και οποίος αντέξει» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Κύριε Σαμαρά και κύριε Στουρνάρα θα αντέξουμε. Θα αντέξουμε για να σας ανατρέψουμε».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς σημείωσε πως «χαμένη στην αιθαλομίχλη, η συγκυβέρνηση συνεχίζει την ανάλγητη πολιτική της με το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης και παραδίδει τον εξαθλιωμένο ελληνικό λαό στο κρύο, βαθαίνοντας έτσι την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την πατρίδα μας».

«Η αιθαλομίχλη είναι έκφραση της ενεργειακής φτώχειας», παρατήρησε από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ και τόνισε ότι «η άρση της εξίσωσης φόρων του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης είναι πλέον απαραίτητη».

Η Δημοκρατική Αριστερά κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για όλους του πολίτες που κρυώνουν.

Επίσης, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «χρειάζεται η χρηματοδότηση παρεμβάσεων ευρείας κλίμακας για την ενεργειακή αναβάθμιση του οικιστικού ιστού, την εξοικονόμηση ενέργειας και την οικονομική θέρμανση στις κατοικίες».

«Από τη μία η κυβέρνηση μετατρέπει τη θέρμανση των λαϊκών οικογενειών σε είδος πολυτελείας και από την άλλη εμπαίζει το λαό με τα ψίχουλα του κοινωνικού τιμολογίου και του επιδόματος θέρμανσης» σχολίασε το ΚΚΕ, το οποίο τόνισε πως για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης και την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών «απαιτείται άμεσα να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή