Χειρουργικές επεμβάσεις με απόλυτη ακρίβεια και στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο που θα περιορίζουν στο ελάχιστο το ενδεχόμενο υποτροπής της ασθένειας, θα μπορούν να πραγματοποιούνται σύντομα, χάρη στον νέο εξοπλισμό που δημιούργησαν επιστήμονες στην Ισπανία.
Ερευνητές από το νοσοκομείο Gregorio Maranon στη Μαδρίτη, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κάρλος ΙΙΙ και την εταιρεία GMV, δημιούργησαν την πρώτη χειρουργική αίθουσα με σύστημα navigator, το οποίο βοηθά τους χειρουργούς να κάνουν επεμβάσεις για την αφαίρεση όγκων με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από εκείνη που προσφέρουν οι επεμβάσεις που γίνονται σήμερα.
Το νέο σύστημα διαθέτει πολλαπλές κάμερες που προσφέρουν εικόνες από το εσωτερικό του σώματος με πολύ μεγάλη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, οι ειδικοί μπορούν να βλέπουν τα σημεία στα οποία υπάρχει ο καρκίνος και να τον αφαιρούν αφήνοντας άθικτο τον υγιή ιστό, ελέγχοντας καλύτερα τις κινήσεις τους και παρέχοντας στον ασθενή μεγαλύτερη ασφάλεια.
Με μεγαλύτερη ακρίβεια θα μπορούν να χορηγούν και τη διεγχειρητική ακτινοθεραπεία, η οποία αποτελεί συμπληρωματική θεραπεία της χημειοθεραπείας και χορηγείται μετά την αφαίρεση του όγκου, στον ιστό που πιθανόν έχει επηρεάσει ο καρκίνος. Έτσι, ο κίνδυνος υποτροπής της ασθένειας σχεδόν καταργείται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων, όλα αυτά θα είναι πραγματικότητα χάρη στο νέο σύστημα navigator και τον υπόλοιπο εξοπλισμό του χειρουργείου, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις βιντεοκάμερες, οκτώ υπέρυθρες κάμερες και οθόνες HD με τεχνολογία υψηλής διαγνωστικής ποιότητας, που προβάλλουν τρισδιάστατες εικόνες από το εσωτερικό του σώματος σε πραγματικό χρόνο, καθ' όλη τη διάρκεια της επέμβασης.
Έτσι, οι χειρουργοί έχουν τη δυνατότητα να αφαιρούν τον καρκινικό ιστό στην έκταση και το βάθος που πρέπει, ανεξάρτητα από το σημείο του σώματος στο οποίο εντοπίζεται.
Η έκθεση των ερευνητών δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Physics in Medicine and Biology.