Δεν αναμένεται σύντομα επιστροφή του Χοντορκόφσκι στη Ρωσία

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013 20:51
UPD:20:54
REUTERS/HANDOUT

H γερμανίδα βουλευτής των Πρασίνων Μαριελουίζε Μπεκ συναντήθηκε με τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι στο ξενοδοχείο Άντλον στο Βερολίνο, όπου έχει εγκατασταθεί ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου.

A- A A+

Δεν βρίσκεται στην «ημερήσια διάταξη» μια επιστροφή στη Ρωσία του πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου και επικριτή του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος πήρε χθες χάρη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και βρίσκεται στο Βερολίνο, δήλωσε η γερμανίδα βουλευτής των Πρασίνων Μαριελουίζε Μπεκ, έπειτα από συνάντηση που είχε μαζί του.

«Δεν έχω εντολή να μιλήσω για τα σχέδιά του», πρόσθεσε.

Η απελευθέρωσή του είναι «σαν να ήρθε από τον ουρανό», σημείωσε και κατέληξε: «Βλέπουμε πόσο απροσδόκητο ήταν αυτό από το γεγονός ότι η μητέρα του βρισκόταν ακόμη στην Μόσχα».

Τον πατέρα του, που βρισκόταν εδώ και 10 χρόνια στη φυλακή στην Ρωσία, συνάντησε σήμερα στο Βερολίνο και ο 28χρονος Πάβελ Χοντορκόφσκι, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα η μητέρα του πρώην μεγιστάνα,  Μαρίνα Χοντορκόφσκαγια, η οποία ζει κοντά στη Μόσχα, δήλωσε στον ρωσικό ιστότοπο Gazeta.ru ότι αναχώρησε μαζί με τον σύζυγό της Μπόρις για το αεροδρόμιο, προκειμένου να συναντήσουν τον γιο τους στο Βερολίνο. Η ίδια είπε μάλιστα ότι η σύζυγος του Χοντορκόφσκι, Ίνα, η οποία βρισκόταν στην Ελβετία, αναμένεται επίσης να μεταβεί στο Βερολίνο.

EURONEWS

Η απελευθέρωση του επικριτή αυτού του Κρεμλίνου αποτελεί πρωτίστως μια επιτυχία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ο Γκάρι Κασπάροφ, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και αντιπολιτευόμενος στον πρόεδρο Πούτιν.

«Πιστεύω ότι πρόκειται πρωτίστως για μια επιτυχία της Μέρκελ. Οι πιέσεις που άσκησε έπαιξαν έναν καθοριστικό ρόλο - κίνησε περισσότερο τα πράγματα σε αυτήν την υπόθεση απ'ό,τι οι Αμερικανοί», σημείωσε ο Κασπάροφ σε δηλώσεις που έκανε στον ιστότοπο του γερμανικού περιοδικού Focus.

EURONEWS

Ο ίδιος παρότρυνε την Μέρκελ να μην πάει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα κάνουν ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

"Αν αρνηθεί να πάει, θα της αξίζει μεγάλος σεβασμός! Θα είναι ένα σκληρό πλήγμα για τον Πούτιν. Αν, στο πλευρό του Ομπάμα, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα πάει, απουσιάσει επίσης η Μέρκελ, αυτό θα δώσει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα", σημείωσε ο Κασπάροφ.

EURONEWS

Ο πρώην πρωταθλητής στο σκάκι σημείωσε ωστόσο ότι δεν πιστεύει πως η απελευθέρωση του Χοντορκόφσκι θα ανατρέψει την εσωτερική κατάσταση στη Ρωσία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή