Βερολίνο: Με τον γιo του Παβέλ συναντήθηκε ο Χοντορκόφσκι

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013 14:51
UPD:18:00
REUTERS/GERMANY

Ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι συναντήθηκε με τον μεγαλύτερο γιο του, τον 28χρονο Πάβελ (στη φωτογραφία), ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.

A- A A+

Με τον μεγαλύτερο γιο του, Πάβελ, συναντήθηκε στο Βερολίνο ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος πήρε την Παρασκευή χάρη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και ξεκίνησε τη νέα του ζωή έπειτα από δέκα χρόνια φυλακής στη Ρωσία.

Την Κυριακή στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) ο κ. Χοντορκόφσκι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε μουσείο κοντά στο ιστορικό Τσέκποϊντ Τσάρλι του Βερολίνου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.

Αφού έφθασε την Παρασκευή στο Βερολίνο με ιδιωτικό τζετ, μερικές ώρες αφότου αναχώρησε με τη μεγαλύτερη μυστικότητα από τη φυλακή όπου κρατούνταν στην Καρελία (βορειοδυτική Ρωσία), ο 50χρονος Χοντορκόφσκι πέρασε τη νύχτα στο ξενοδοχείο Άντλον, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, μπροστά από το οποίο είχε εγκατασταθεί το πρωί του Σαββάτου πλήθος δημοσιογράφων.

Γρήγορα συναντήθηκε με τον μεγαλύτερο γιο του, τον 28χρονο Πάβελ, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.

«Ο μεγαλύτερος γιος του Μιχαήλ Μπορίσοβιτς, ο Πάβελ, συναντήθηκε με τον μπαμπά του. Είναι αυτή τη στιγμή μαζί στο Βερολίνο», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας μία από τους εκπροσώπους του Χοντορκόφσκι, η Όλγα Πισνάνεν, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς συναντήθηκαν.

EURONEWS

Σύμφωνα με την ίδια, η μητέρα και ο πατέρας του πρώην δισεκατομμυριούχου, η Μαρίνα και ο Μπόρις Χοντορκόφσκι, που ζουν στη Ρωσία, αναμένονται επίσης σήμερα στο Βερολίνο.

EURONEWS

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που μεταδόθηκε λίγο νωρίτερα από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 1, η Μαρίνα Χοντορκόφσκαγια, 79 ετών, έλεγε πως δεν ξέρει καθόλου τι θα συμβεί μέσα στις επόμενες ώρες.

«Αντέξαμε τη λύπη, αλλά και η χαρά είναι δύσκολη, είπε, προσθέτοντας πάντως ότι προς το παρόν «αντέχει». Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, πάσχει από καρκίνο.

Ανακοινώνοντας την απονομή χάριτος ο κ. Πούτιν είχε δηλώσει πως η ασθένεια της κυρίας Χοντορκόφσκαγια ήταν ο λόγος που υπέβαλε αίτηση χάριτος στον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

EURONEWS

«Καθοδηγούμενος από ανθρωπιστικές αρχές», ο ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα την Παρασκευή.

Το βράδυ, ο Χοντορκόφσκι επιβεβαίωσε σε σύντομη ανακοίνωσή του πως έκανε αίτηση χάριτος στο ρώσο πρόεδρο «εξαιτίας οικογενειακών περιστάσεων», αλλά αρνήθηκε πως παραδέχθηκε την ενοχή του, όπως είχε υποστηρίξει το Κρεμλίνο.

Σωφρονιστικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως είχε ζητήσει να μεταβεί στη Γερμανία, όπου είχε νοσηλευθεί η μητέρα του πριν από κάποιο καιρό.

Τη θεαματική απελευθέρωση του Χοντορκόφσκι διαπραγματεύθηκε παρασκηνιακά με τον κ. Πούτιν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ.

Η ταχύτητα της απελευθέρωσής του και το ταξίδι του στη Γερμανία υποδηλώνουν, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, πως ο πρώην μεγιστάνας μπορεί να εξορίστηκε. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε πάντως ότι είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη Ρωσία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή