Ένα... στυλό «ζωγραφίζει» τα κόκαλα που έχουν τραυματιστεί

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013 16:08
UPD:23/12/2013 23:55
A- A A+

Ένα τεράστιο βήμα για την αποκατάσταση του ιστού των οστών έκαναν επιστήμονες στην Αυστραλία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Wollogong, οι οποίοι δημιούργησαν ένα... στυλό που τους επιτρέπει να «σχεδιάσουν» νέο ιστό!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν 3D εκτυπωτή χειρός που ονομάζεται BioPen, χρησιμοποιείται όπως τα στυλό και «γεμίζει» τα σημεία από τα οποία λείπει ιστός των οστών.

Το BioPen περιέχει ζωντανά κύτταρα που αναμιγνύονται με εκχύλισμα φυκιών και «ζωγραφίζουν» τον ιστό στα σημεία του σώματος που έχουν υποστεί βλάβη. Το μείγμα στεγνώνει με τη χρήση υπεριώδους φωτός και έτσι αρχίζουν να δημιουργούνται στρώματα από κύτταρα, που καλύπτονται από ένα προστατευτικό τζελ.

Όταν το μείγμα στεγνώσει, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται και συνδέονται με τα κύτταρα του υγιούς ιστού, τους μύες και τα νεύρα.

Αυτό σημαίνει ότι το BioPen μπορεί να αποκαταστήσει τον ιστό που έχει καταστραφεί λόγω καταγμάτων ή ακρωτηριασμών, ο οποίος είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί μέσω εμφυτευμάτων.

ACESELECTROMATERIALS

Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μειώσει και τον χρόνο της ανάρρωσης μετά από ατυχήματα και πως θα αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας των χειρουργικών επεμβάσεων, ακριβώς επειδή τα κύτταρα ενώνονται με εκείνα που υπάρχουν ήδη στον οργανισμό – γεγονός που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο απόρριψης από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση, το BioPen κατασκευάστηκε με τη χρήση εξοπλισμού από 3D εκτυπωτές στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Wollogong και λειτουργεί όπως οι 3D εκτυπωτές που χρησιμοποιούνται για τη βιο-εκτύπωση οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή