Τον Ιανουάριο η απόφαση της Ε.Ε. για αποστολή στην Κεντροαφρ. Δημοκρατία

Σχετικό αίτημα από πλευράς Γαλλίας
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 16:32
UPD:16:40
REUTERS/LAURENT DUBRULE
A- A A+

Τον Ιανουάριο του 2014 θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για πιθανή αποστολή δυνάμεών της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σε επικουρικό ρόλο στην γαλλική στρατιωτική επέμβαση, την οποία στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Στόχος της αποστολής, εάν τελικώς εγκριθεί, θα είναι η σταθεροποίηση της χώρας, η οποία σπαράσσεται από εθνοθρησκευτικές διαμάχες, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν ζητώ οι στρατιώτες της αποστολής της Ε.Ε. να λάβουν μέρος σε ενεργητικές στρατιωτικές δραστηριότητες. Χρειαζόμαστε την παρουσία τους σε ειδικές αποστολές όπως η προστασία του αεροδρομίου, η βοήθεια στο ζήτημα ρτης ασφάλειας, η ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε ο κ. Ολάντ από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής των «28».

Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι ήδη αρκετές χώρες της ένωσης έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν, ενώ η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον θα εισηγηθεί σειρά επιλογών για την αποστολή και οι αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη Ιανουαρίου.

Η παρουσία της αποστολής θα έχει περισσότερο πολιτική παρά οικονομική σημασία, σημείωσε  ο κ. Ολάντ.

Η Γαλλία έχει στείλει περίπου 600 στρατιώτες στην πρώην αποικία της για να σταματήσει την αιματοχυσία μεταξύ μουσουλμανικών και χριστιανικών πολιτοφυλακών μετά από πραξικόπημα τον περασμένο Μάρτιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή