Ικανοποίηση στο Μαξίμου για το θέμα των πλειστηριασμών

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 06:42
UPD:08:22
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
A- A A+

Ελαφρώς καλύτερες του αναμενόμενου χαρακτηρίζει η πλειονότητα των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τις ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως και 200.000 ευρώ, όπως και  το πλαφόν του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στο  ύψος των 35.000 ευρώ, ήταν εκ των βασικών αιτημάτων  των κυβερνητικών βουλευτών την ίδια ώρα που οι πληροφορίες οι οποίες είχαν στη διάθεσή τους για τις απαιτήσεις των εκπροσώπων της τριμερούς αφορούσαν ποσά της τάξης των 140 με 150 χιλιάδων ευρώ για την αντικειμενική αξία και των 20.000 για το οικογενειακό εισόδημα.

Κατόπιν τούτου και πλην συγκλονιστικού απροόπτου το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου το νομοσχέδιο και ενδεχομένως η τροπολογία για τον ΦΠΑ στην εστίαση μαζί με το φορολογικό το οποίο θα πάει στην ολομέλεια αύριο Παρασκευή, θα περάσουν χωρίς περαιτέρω προβλήματα από την Ολομέλεια βάζοντας τίτλους τέλους  σε ένα θέμα που ταλάνισε για μεγάλο χρονικό διάστημα το Μαξίμου.

Ορισμένες επιφυλάξεις διατυπώνονται ακόμη για το φόρο ακινήτων, καθώς άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν βουλευτές όπως ο Β. Πολύδωρας και ο Ν. Σηφουνάκης, οι οποίοι εξέφρασαν αντιρρήσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Πολλοί βουλευτές σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις δεν αποκλείουν στις δύο ψηφοφορίες να δοκιμαστεί η έτσι κι αλλιώς ισχνύ κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση η «θετική», σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος εμπλεκόμενο στις διαπραγματεύσεις, εξέλιξη, «θα πρέπει να πιστωθεί στα θετικά της κυβέρνησης» αφενός για το σημείο που τοποθετεί τον πήχυ (εμφανώς ψηλότερα του αναμενόμενου) αφετέρου διότι αυτό έγινε με την ανοχή των δανειστών μας και δεν θα το βρει μπροστά της η ελληνική πλευρά εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μετά το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους.  

Το ζητούμενο είναι αν η υποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών μας έγινε λόγω απόφασης των πολιτικών προϊσταμένων τους ή είναι προϊόν διαπραγμάτευσης όπου ως είθισται κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις, αναρωτιέται με νόημα κυβερνητικός βουλευτής.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προηγουμένως  θα δώσει το παρών στη σύσκεψη των αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην Αθήνα θα επιστρέψει το βράδυ της Παρασκευής προκειμένου το Σάββατο να στηρίξει στη Βουλή τα κρίσιμα νομοθετήματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή