Μπαν Κι Μουν: Κίνδυνος για γενίκευση της βίας στο Νότιο Σουδάν

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 18:30
UPD:18:54
REUTERS/HANDOUT

Κόσμος κατευθύνεται σε καταφύγιο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Τζούμπα του Νότιου Σουδάν.

A- A A+

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε, το απόγευμα της Τετάρτης, ότι η βία στο Νότιο Σουδάν θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα σημεία εντός της χώρας, πλην της πρωτεύουσας Τζούμπα.

Εκατοντάδες οι νεκροί;

Οι λεπτομέρειες της σύγκρουσης δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ωστόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημερώθηκε ότι πρόκειται, σε μεγάλο βαθμό, για μάχες σε εθνοτική βάση.

Ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό, ο οποίος διατηρεί την κυλιόμενη προεδρία του Σ.Α. αυτή την περίοδο, δήλωσε ότι έως και 20.000 άνθρωποι έχουν ζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της αποστολής του ΟΗΕ στην Τζούμπα.

«Σε μερικές αναφορές γίνεται λόγος για εκατοντάδες θύματα. Δεν μπορούμε μέχρι στιγμής να το επιβεβαιώσουμε, σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για βαρύ απολογισμό», σημείωσε ο κ. Αρό, μιλώντας στο BBC.

Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύλληψη των πρώην υπουργών Οικονομικών Κόστι Μανίμπε, Δικαιοσύνης Τζον Λουκ Τζοκ και Εσωτερικών Γκίερ Τσουάνγκ Αλουόνγκ, σε σύνολο 10 συλλήψεων σε σχέση με το φερόμενο ως πραξικόπημα.

EURONEWS

Ως βασικός υπαίτιος του πραξικοπήματος έχει υποδειχθεί ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας Ρίεκ Μάτσαρ, ο οποίος όμως, σε συνέντευξή του στο BBC, αρνήθηκε κάθε συμμετοχή και δήλωσε φυγάς εντός της χώρας του.

Μάχες και στην Μπορ

Νοτιοσουδανοί στρατιώτες συγκρούστηκαν την Τετάρτη γύρω από στρατώνες στην πόλη Μπορ, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, επεκτείνοντας τις μάχες και πέρα από την πρωτεύουσα Τζούμπα και αυξάνοντας τις ανησυχίες για ολοκληρωτική εμφύλια διαμάχη.

«Τη νύχτα ξέσπασαν μάχες σε δύο στρατώνες. Λόγω αυτών, οι ντόπιοι φοβούνται επέκτασή τους σε ολόκληρη την πόλη», δήλωσε ο Χουσεΐν Μααρ, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας του Τζόνγκλεϊ όπου βρίσκεται η Μπορ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή