Νότιο Σουδάν: Αρνείται ότι πραγματοποίησε πραξικόπημα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

«Βλέπει» ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών εναντίον του
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 12:40
UPD:13:38
EPA/PHILIP DHIL

Ο φυγάς πρώην αντιπρόεδρος του Νότιου Σουδάν Ρίεκ Ματσάρ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ο φυγάς πρώην αντιπρόεδρος του Νότιου Σουδάν Ρίεκ Ματσάρ αρνείται τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας ότι προσπάθησε να πραγματοποιήσει πραξικόπημα το περασμένο σαββατοκύριακο.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο BBC, ο κ. Ματσάρ αρνείται κάθε σχέση με τις ένοπλες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στη χώρα από την Κυριακή.

Ο πρώην αντιπρόεδρος, ο ο οποίος ήλθε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο Σάλβα Κιίρ τον Ιούλιο του 2013, κατηγόρησε τον τελευταίο για «υποδαύλιση φυλετικής και εθνοτικής βίας» για την κάλυψη των αποτυχιών της κυβέρνησής του.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς από τις συγκρούσεις και προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο.

Ο κ. Ματσάρ, πάντως, στη συνέντευξή του, δηλώνει ότι «δεν υπήρξε καμία απόπειρα πραξικοπήματος».

Η βία της Κυριακής, κατά τον ίδιο, ήταν σύγκρουση μεταξύ μελών της προεδρικής φρουράς, η οποία και επεκτάθηκε σε συνοικίες της πρωτεύουσας του Νοτίου Σουδάν Τζούμπα.

Πρόσθεσε ότι οι κυβερνητικοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν το περιστατικό ως πρόσχημα για να συλλάβουν δικούς του υποστηρικτές τη Δευτέρα, με τον ίδιο να καταφέρνει να διαφύγει.

«Κάποιος ήθελε να με παγιδεύσει», τόνισε. «Έπρεπε να διαφύγω. Με κυνηγούν».

Το πού βρίσκεται ο κ. Ματσάρ παραμένει άγνωστο. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι παραμένει εντός του εδάφους του Νοτίου Σουδάν και ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα.

Εκατοντάδες οι νεκροί;

Οι λεπτομέρειες της σύγκρουσης δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ωστόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημερώθηκε ότι πρόκειται, σε μεγάλο βαθμό, για μάχες σε εθνοτική βάση.

Ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό, ο οποίος διατηρεί την κυλιόμενη προεδρία του Σ.Α. αυτή την περίοδο, δήλωσε ότι έως και 20.000 άνθρωποι έχουν ζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της αποστολής του ΟΗΕ στην Τζούμπα.

«Σε μερικές αναφορές γίνεται λόγος για εκατοντάδες θύματα. Δεν μπορούμε μέχρι στιγμής να το επιβεβαιώσουμε, σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για βαρύ απολογισμό», σημείωσε ο κ. Αρό, μιλώντας στο BBC.

Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύλληψη των πρώην υπουργών Οικονομικών Κόστι Μανίμπε, Δικαιοσύνης Τζον Λουκ Τζοκ και Εσωτερικών Γκίερ Τσουάνγκ Αλουόνγκ, σε σύνολο 10 συλλήψεων σε σχέση με το φερόμενο ως πραξικόπημα.

Μάχες και στην Μπορ

Νοτιοσουδανοί στρατιώτες συγκρούστηκαν την Τετάρτη γύρω από στρατώνες στην πόλη Μπορ, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, επεκτείνοντας τις μάχες και πέρα από την πρωτεύουσα Τζούμπα και αυξάνοντας τις ανησυχίες για ολοκληρωτική εμφύλια διαμάχη.

«Τη νύχτα ξέσπασαν μάχες σε δύο στρατώνες. Λόγω αυτών, οι ντόπιοι φοβούνται επέκτασή τους σε ολόκληρη την πόλη», δήλωσε ο Χουσεΐν Μααρ, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας του Τζόνγκλεϊ όπου βρίσκεται η Μπορ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή