Λευκός Οίκος, Λας Βέγκας και ένα παγωμένο βασίλειο

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 09:15
A- A A+

Ιστορικές στιγμές της Αμερικής διαγράφονται  μέσα από τη ζωή ενός μπάτλερ του Λευκού Οίκου, ένας αδιάφορος τριαντάρης έρχεται αντιμέτωπος με τη ζωή, οι συγχυσμένες αισθήσεις μιας νευροψυχολογικής ασθένειας συγκρούονται με ένα απειλητικό σχέδιο, τέσσερις - οσκαρικοί -  εξηντάρηδες ζουν το απόλυτο εργένικο πάρτι στο Λας Βέγκας και  η επισκευή των γραμμών κυκλοφορίας ενός επαρχιακού δρόμου δείχνει σε δύο άνδρες το δρόμο προς τη ζωή.  Τον εορταστικό τόνο στην κινηματογραφική εβδομάδα, δίνουν  μια πριγκίπισσα, ένας δεινός ορειβάτης, ένας χιονάνθρωπος και ένας τάρανδος που προσπαθούν να βάλουν τέλος σε έναν παντοτινό χειμώνα.

«Ο μπάτλερ»

VILLAGEGR
Βασισμένο στο άρθρο του Γουίλ Χέιγκουντ, «A butler well served by this election», που δημοσιεύθηκε το 2008, στη Washington Post και αποτελεί ένα χρονικό της πραγματικής ζωής του πρώην μπάτλερ του Λευκού Οίκου, Γιουτζίν Άλεν, το δράμα του - υποψήφιου για Όσκαρ - σκηνοθέτη Λι Ντάνιελς μάς μεταφέρει με ένα πολυπληθές και εντυπωσιακό καστ στον 20ό αιώνα, στην πιο ταραχώδη πολιτική περίοδο της Αμερικής.

Ο - βραβευμένος με Όσκαρ -  Φόρεστ Γουίτακερ, πλαισιωμένος από τους Άλεξ Πετίφερ, Τζον Κιούζακ, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Τέρενς Χάουαρντ, Τζέιμς Μάρσντεν, Άλαν Ρίκμαν, Λεβ Σράιμπερ, Μελίσα Λίο, Μίνκα Κέλι, Τζέιν Φόντα, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Τζέσε Γουίλιαμς, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Μαράια Κάρει, Ντέιβιντ Ογιέλογιο, Λένι Κράβιτζ, Όπρα Γουίνφρεϊ και Νέλσαν Έλις, ενσαρκώνει τον άνθρωπο που υπηρέτησε ως μπάτλερ στον Λευκό Οίκο, από το 1957 έως και το 1986, μια περίοδο, κατά την οποία η Αμερική άλλαξε 7 προέδρους.

«Oh boy»

Κρατώντας την ισορροπία ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, η - πολυβραβευμένη στη χώρα της και διεθνώς - γερμανική ταινία, με τους Τομ Σίλινγκ, Μαρκ Χόζεμαν, Φριντερίκε Κέμπτερ, Αντρέας Σρέντερς, Τζούστους Βον Ντόνανι και Αρντ Κλάβιτερ, αποτελεί το ντεμπούτο του σκηνοθέτη Γιαν Όλε Γκέρστερ. Ένας τριαντάρης, που ζει για τη στιγμή, αδιαφορώντας για όλα, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της μέχρι τώρα στάσης του απέναντι στη ζωή.

«Αγνωσία»

Μία κοπέλα, που γνωρίζει ένα σημαντικό μυστικό και πάσχει από αγνωσία, μια παράξενη νευροψυχολογική ασθένεια, η οποία επηρεάζει την αντίληψη της, πέφτει θύμα ενός απειλητικού σχεδίου, που σκοπό έχει να αποσπάσει πληροφορίες μέσα από τις συγχυσμένες της αισθήσεις, στο ισπανικό θρίλερ του Εουγκένιο Μίρα, με τους Εντουάρντο Νοριέγκα, Μπάρμπαρα Γκοέναγκα και Μαρτίνα Γκέντεκ.

«Last Vegas»

FEELGOODENTMENT
Στην κωμωδία του Τζον Τερτελτάουμπ, τέσσερις κορυφαίοι ηθοποιοί του Χόλυγουντ, οι - βραβευμένοι με Όσκαρ - Ρόμπερτ Ντενίρο, Μόργκαν Φρίμαν, Μάικλ Ντάγκλας και Κέβιν Κλάιν είναι αχώριστοι φίλοι από την παιδική τους ηλικία, μέχρι τώρα που είναι στα 60. Όταν ο ορκισμένος εργένης της παρέας αποφασίζει να παντρευτεί μία τριαντάρα, η τετράδα θα πάει στο Λας Βέγκας για το τελευταίο της πάρτι εργένηδων, στο οποίο η φιλία της θα δοκιμαστεί με απρόσμενους τρόπους.

«Πάντα με απασχολούσε το θέμα του να συμπεριφέρεσαι ανάλογα με την ηλικία σου. Η αλήθεια είναι ότι έρχεται κάποια στιγμή, που πρέπει να μεγαλώσεις και κάποιες συμπεριφορές δεν επιτρέπονται. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραιτούμαστε από κάποια πράγματα. Πρέπει να κρατιόμαστε πάντα από τη χαρά. Το κλειδί για την ωριμότητα είναι να ξέρεις τη διαφορά. Αυτό είναι το δύσκολο της υπόθεσης» σημειώνει ο σκηνοθέτης της ταινίας.

«Γελαστός πρίγκιπας»

Βασισμένη στην ισλανδική ταινία «Either way» του Χαφστάιν Γκούναρ Σίγκουρντσον, η κωμωδία του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Με τους Εμίλ Χιρς, Πολ Ραντ, Τζόις Πέιν, και Λανς ΛεΓκολτ, ο οποίος πέθανε λίγο μετά τα γυρίσματα της ταινίας, ένας σκεπτικός και αυστηρός τύπος και ο αφελής και ανασφαλής αδερφός της κοπέλας του, αφήνουν την πόλη, για να περάσουν το καλοκαίρι στο δάσος, επισκευάζοντας τις γραμμές κυκλοφορίας ενός επαρχιακού δρόμου και να ανακαλύψουν, τελικά, πώς βρίσκει κανείς τον δρόμο του στη ζωή.

«Ψυχρά και ανάποδα»

FEELGOODENTMENT
Ο - υποψήφιος για Όσκαρ - σκηνοθέτης των ταινιών «Ταρζάν» και «Surf’s up», Κρις Μπακ, και η σεναριογράφος του υποψήφιου για Όσκαρ, «Ραλφ η επόμενη πίστα», Τζένιφερ Λι,  η οποία είναι και η πρώτη σκηνοθέτρια στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων της Disney, διασκευάζουν για τη μεγάλη οθόνη το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, «Η βασίλισσα του χιονιού», δημιουργώντας μία τρισδιάστατη κωμική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων. Με τα τραγούδια και τη μουσική των σταρ του Μπρόντγουεϊ, Ρόμπερτ Λόπεζ και Κρίστεν Άντερσον - Λόπεζ, μια θαρραλέα πριγκίπισσα και ένας απότομος βουνίσιος τύπος ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι, για να λύσουν τα παγωμένα μάγια, που ταλαιπωρούν ένα ολόκληρο βασίλειο. Με συμμάχους έναν χιονάνθρωπο και έναν τάρανδο, θα συναντήσουν μυθικά πλάσματα και θα βρεθούν μπροστά σε μαγικά φαινόμενα, μέχρι να ολοκληρώσουν τη δύσκολη αποστολή τους.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

 

 

Προτεινόμενα για εσάς