Γ. Καμίνης: Κλωτσοσκούφι ο μεγαλύτερος δήμος

Έντονες αντιδράσεις μετά την επιστολή Γρηγοράκου για τη διαδημοτική κινητικότητα
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 17:01
UPD:18:59
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Ο Γιώργος Καμίνης υποστήριξε ότι η κεντρική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως «κλωτσοσκούφι»  τον πρώτο δήμο αλλά και τους άλλους δήμους της χώρας.

A- A A+

Την απόλυτη αντίθεσή του στη διαδημοτική κινητικότητα 667 υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων εξέφρασε ο Γιάννης Καμίνης κατά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που συγκάλεσε σήμερα για το ζήτημα. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Καμίνης υποστήριξε ότι η κεντρική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σαν «κλωτσοσκούφι» τον πρώτο δήμο αλλά και τους άλλους δήμους της χώρας.

«Τι έχουν στο μυαλό τους; Τι σκοπεύουν να κάνουν;» διερωτήθηκε και έκανε λόγο για «προμελετημένο σχέδιο σε βάρος των μεγάλων δήμων», προσθέτοντας πως και «στη Θεσσαλονίκη είναι στα κάγκελα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Καμίνης είπε ότι το 2010 ο δήμος είχε 12.000 υπαλλήλους και σήμερα έχει περίπου 7.500, εκ των οποίων 1.100 συμβασιούχους που εργάζονται με προσωρινά μέτρα και άνα πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν εκτός εργασίας.

Όπως σημείωσε, στη μελέτη του υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνεται το έκτακτο προσωπικό των κατασκηνώσεων και οι σχολικοί φύλακες, που είναι σε διαθεσιμότητα, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη οι συνταξιοδοτήσεις που προχωρούν ραγδαία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 2013 θα κλείσει με 500 συνταξιοδοτήσεις μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση «επιδεικτική μεροληψία», διερωτώμενος «πώς εξηγούν ότι ολόκληρη η Πελοπόννησος είναι ελλειμματική;».

Ο κ. Καμίνης ανακοίνωσε πως θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) και της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής), αλλά και να πάρουν θέση οι βουλευτές της Α' Αθηνών να πάρουν θέση, ενώ χαρακτήρισε «αστειότητα» τη μελέτη για τη διαδημοτική κινητικότητα, σημειώνοντας πως ο δήμος την επιστρέφει στο υπουργείο.

Άμεση σύγκληση της ΠΕΔΑ, όλων των ΠΕΔ της χώρας και της ΚΕΔΕ για την μελέτη ζήτησε και η «Ανοιχτή Πόλη». Επίσης πρότεινε να προχωρήσουν σε άμεση υποβολή παραιτήσεων όλα τα κεντρικά όργανα των αιρετών, να ανασταλεί η λειτουργία του δήμου και να οργανωθεί αγώνας διαρκείας. 

Επικριτική υπήρξε η παράταξη απέναντι στην απουσία του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Κακλαμάνη, στον οποίον καταλόγισε «απόλυτη πίστη και πειθαρχία στη δικομματική κυβέρνηση και τη μνημονιακή πολιτική της». Και τον κάλεσε «να αφήσει τους τακτικισμούς και να πάρει ξεκάθαρη θέση στο δημοτικό συμβούλιο για τις απολύσεις».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα επέδειξε ουσιαστική συμφωνία στα κυβερνητικά σχέδια, έβαλε πλάτες για να περάσει η λογική ότι στους δήμους υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και αποδέχθηκε τις προηγούμενες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν στο δήμο, αφού από τις 12.000 εργαζομένους που παρέλαβε η διοίκηση Καμίνη στις αρχές του 2011, σήμερα υπηρετούν 7.500 εργαζόμενοι». 

Και προσέθεσε ότι όταν στο δημοτικό συμβούλιο της 5ης Νοεμβρίου «οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ έθεσαν ζήτημα τι γίνεται με την αξιολόγηση των δομών του δήμου και πού οδηγεί αυτή η διαδικασία, η δημοτική αρχή εφησύχαζε τους εργαζομένους».

«Γονατογράφημα» η μελέτη

Στη δική του παρέμβαση στο συμβούλιο, ο ΓΓ του δήμου Αθηναίων χαρακτήρισε «γονατογράφημα» τη μελέτη του κ. Γρηγοράκου.

Όπως είπε, ο αλγόριθμος και η μελέτη κάνουν το «εξής καταπληκτικό λογικό άλμα: Όσες περισσότερες συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις υπάρχουν στους δήμους της ίδιας πληθυσμιακής τάξης, ο δήμος Αθηναίων εμφανίζει πλεονάζον προσωπικό και μάλιστα κατά 667 άτομα. Αν, για παράδειγμα, από τον Ιούνιο, που έχει στοιχεία η υποτιθέμενη μελέτη, στους δήμους άνω των 100.000 έχει αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης το 30% του προσωπικού, τότε και πάλι από το δήμο Αθηναίων των υποτιθέμενων 4.500 και όχι 7.000 υπαλλήλων το πλεονάζον είναι και πάλι 667 υπάλληλοι».

Πρόσθεσε πως ο αλγόριθμος μοριοδοτεί αυθαίρετα τους δήμους με κριτήρια που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα και επιβραβεύει τους δήμους που προέκυψαν από συνένωση άνω των 6 δήμων, καθώς εκεί δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας στο ανθρώπινο δυναμικό.

Ακόμη, επεσήμανε ότι η μελέτη «βάζει στο ίδιο τσουβάλι» τους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων. Δηλαδή, μαζί με το δήμο Αθηναίων, την πρωτεύουσα της χώρας, ομαδοποιεί τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, το Περιστέρι, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, τη Χαλκίδα, το Μενίδι, τον Εύοσμο, τα Γιάννενα, τα Χανιά, την Κέρκυρα, το Βόλο, τη Ρόδο και τη Νίκαια. Δηλαδή, όπως ανέφερε, αναγνωρίζει ότι ο δήμος Αθηναίων με τους ανωτέρω άλλους δήμους οφείλει να έχει την ίδια αναλογία υπαλλήλων ανά 1.000 κατοίκους και «αγνοεί επιδεικτικά» ότι πρόκειται για την πρωτεύουσα της χώρας, όπου είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες της χώρας.

«Αγνοεί ότι στα ΚΕΠ του δήμου Αθηναίων εξυπηρετούνται όχι μόνο δημότες της Αθήνας, αλλά της Αττικής και της χώρας. Και θεωρεί ότι τέσσερα εκατομμύρια εργασίες ετησίως εκτελούνται στα ΚΕΠ από πλεονάζοντες υπαλλήλους. Αγνοεί ότι η Αθήνα έχει στα όρια της νοσοκομεία, όπου εξυπηρετούνται πολίτες από όλη τη χώρα» πρόσθεσε.

Ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι ο δήμος Αθηναίων προχώρησε σε αξιολόγηση των δομών του, την οποία κατέθεσε στην επιτροπή, όπου συμμετείχαν γενικοί διευθυντές του υπουργείου, διευθυντές, μέχρι και στελέχη της Task Force.

Η μελέτη κρίθηκε τόσο καλή, τόνισε, ώστε ορίστηκε ως πρότυπο αξιολόγησης και παρουσιάστηκε σε όλους τους δήμους της χώρας. «Τα Νομικά Πρόσωπα μειώθηκαν από 18 σε 12, οι διευθύνσεις από 34 σε 23. Και τελικά δεν την έλαβαν καθόλου υπόψη τους. Αισθανόμαστε κορόιδα που κάναμε αυτή τη μελέτη. Η εργασία δεν αξιολογήθηκε καθόλου από τον αναπληρωτή υπουργό».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, η συντριπτική πλειονότητα των δήμων παρουσιάζουν πλεονάζον προσωπικό, οπότε στην περίπτωση που εφαρμοζόταν σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι θα αναγκαζόντουσαν ή να απολυθούν ή να μεταναστεύσουν εσωτερικά.

Έντονη αντίδραση και από τον Γ. Μπουτάρη

Την αντίθεσή του στο σχέδιο διαδημοτικής κινητικότητας 321 υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης, που κρίνονται από το ΥΠΕΣ ως πλεονάζον προσωπικό, εξέφρασε νωρίτερα και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Με αφορμή την επιστολή Γρηγοράκου, ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι ο δήμος δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αν φύγουν οι εργαζόμενοι. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «όχι μόνο δεν μας περισσεύουν, αλλά μας λείπουν κιόλας άτομα». 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η λίστα με τα άτομα που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό συντάχθηκε βάσει στοιχείων Ιουνίου 2013, χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 100 συνταξιοδοτήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες, οι 180 δημοτικοί αστυνομικοί και οι 160 σχολικοί φύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ο κ Μπουτάρης είπε ακόμη ότι θα αποστείλει τις παρατηρήσεις του το συντομότερο δυνατό στο υπουργείο Εσωτερικών και κατέληξε, λέγοντας: «Δεν ακούνε τον δήμο τι λέει, τι θέλει. Αποφασίζουν τι θέλουν αυτοί. Έχουμε ήδη υποδείξει βάσει του οργανογράμματος που έχουμε στείλει αλλά πολλές φορές στέλνεις πράγματα στο υπουργείο και μπαίνουν στο συρτάρι». 

Και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών προκειμένου «να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και απαντήσεις τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο» για τα συμπεράσματα της μελέτης που απέστειλε στους δήμους της χώρας και αφορά τη στελέχωση και εκτιμήσεις κινητικότητας προσωπικού ανά δήμο.

«Μας είχατε διαβεβαιώσει, υπογραμμίζει στη σχετική του επιστολή ο κ. Ασκούνης, ότι οποιαδήποτε σχετική μελέτη, πριν καταλήξει σε συμπεράσματα και δημοσιοποιηθεί θα είχε τεθεί υπόψη μας. Αντιθέτως, το Υπουργείο προχώρησε σε ανακοίνωση των συμπερασμάτων για κάθε Δήμο χωριστά, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί μεγάλες απορίες, ερωτηματικά και εύλογες αντιδράσεις για τις προτάσεις της μελέτης. Η μελέτη φέρεται να περιλαμβάνει κριτήρια και παραδοχές χωρίς να γίνεται κατανοητή η επιστημονική αναγκαιότητα αυτών των κριτηρίων».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει ότι η τελική θέση της ΚΕΔΕ θα διατυπωθεί μετά την πλήρη ενημέρωση.

Τι ανέφερε η επιστολή του Λ. Γρηγοράκου

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν μετά την επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, με την οποία ενημέρωνε τους δήμους για τον αριθμό των υπαλλήλων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία της διαδημοτικής κινητικότητας.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η μελέτη στελέχωσης για τον κάθε δήμο επιδέχεται τροποποίηση σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν, αφού εν τω μεταξύ προέκυψε η διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων.

Για τη μελέτη, όσον αφορά τον αριθμό των υπαλλήλων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 και όσον αφορά στους πληθυσμούς των δήμων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού του 2011.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 στους δήμους απασχολούνται 93.973 υπάλληλοι.

Από αυτούς, 66.821 υπάλληλοι είναι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 είναι έκτακτο προσωπικό, 10.110 είναι το τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ, 4.679 είναι το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ, ενώ δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό στα ΝΠΙΔ.

Η κινητικότητα αφορά το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Επιπλέον στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη είναι η ευρωστία των δήμων, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου σε σχέση με τα έσοδά του, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου ανά κάτοικο και η ιδιαιτερότητα του κάθε δήμου.

Όπως σημειώνει ο κ. Γρηγοράκος, η σχετική μελέτη για τη διαδημοτική κινητικότητα εκπονήθηκε στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνονται μόνο διαδημοτικές μετακινήσεις, αρχίζοντας από τις εθελούσιες και αφορούν 3.708 υπαλλήλους. Όπως διευκρινίζεται «ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται». 

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή