Επείγουσα συνάντηση με τον Λ. Γρηγοράκο ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Μετά την επιστολή του αναπληρωτή ΥΠΕΣ για τη διαδημοτική κινητικότητα
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 15:41
UPD:16:18
Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης

A- A A+

Επείγουσα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης προκειμένου «να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και απαντήσεις τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο» για τα συμπεράσματα της μελέτης που απέστειλε στους δήμους της χώρας και αφορά τη στελέχωση και εκτιμήσεις κινητικότητας προσωπικού ανά δήμο.

«Μας είχατε διαβεβαιώσει, υπογραμμίζει στη σχετική του επιστολή ο κ. Ασκούνης, ότι οποιαδήποτε σχετική μελέτη, πριν καταλήξει σε συμπεράσματα και δημοσιοποιηθεί θα είχε τεθεί υπόψη μας. Αντιθέτως, το Υπουργείο προχώρησε σε ανακοίνωση των συμπερασμάτων για κάθε Δήμο χωριστά, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί μεγάλες απορίες, ερωτηματικά και εύλογες αντιδράσεις για τις προτάσεις της μελέτης. Η μελέτη φέρεται να περιλαμβάνει κριτήρια και παραδοχές χωρίς να γίνεται κατανοητή η επιστημονική αναγκαιότητα αυτών των κριτηρίων».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει ότι η τελική θέση της ΚΕΔΕ θα διατυπωθεί μετά την πλήρη ενημέρωση.

Τι ανέφερε η επιστολή του Λ. Γρηγοράκου για τη διαδημοτική κινητικότητα

Υπενθυμίζεται πως με επιστολή του ο κ. Γρηγοράκος ενημέρωσε τους δήμους για τον αριθμό των υπαλλήλων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία της διαδημοτικής κινητικότητας. Στην επιστολή σημειώνεται ότι η μελέτη στελέχωσης για τον κάθε δήμο επιδέχεται τροποποίηση σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν, αφού εν τω μεταξύ προέκυψε η διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων.

Για τη μελέτη, όσον αφορά τον αριθμό των υπαλλήλων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 και όσον αφορά στους πληθυσμούς των δήμων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού του 2011.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 στους δήμους απασχολούνται 93.973 υπάλληλοι.

Από αυτούς, 66.821 υπάλληλοι είναι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 είναι έκτακτο προσωπικό, 10.110 είναι το τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ, 4.679 είναι το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ, ενώ δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό στα ΝΠΙΔ.

Η κινητικότητα αφορά το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Επιπλέον στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη είναι η ευρωστία των δήμων, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου σε σχέση με τα έσοδά του, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου ανά κάτοικο και η ιδιαιτερότητα του κάθε δήμου.

Όπως σημειώνει ο κ. Γρηγοράκος, η σχετική μελέτη για τη διαδημοτική κινητικότητα εκπονήθηκε στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνονται μόνο διαδημοτικές μετακινήσεις, αρχίζοντας από τις εθελούσιες και αφορούν 3.708 υπαλλήλους. Όπως διευκρινίζεται «ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται».

Έντονη αντίδραση του Δημάρχου Αθηναίων...

Η επιστολή του κ. Γρηγοράκου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δήμου Αθήναιων, με τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη να συγκαλεί εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο.

«Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, μετά από επανειλημμένες στοχευμένες «διαρροές», επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, επικαλείται "μελέτη" (για την ακρίβεια απόσπασμα "μελέτης"), με την οποία αποφασίζεται ότι στο μεγαλύτερο δήμο και πρωτεύουσα της χώρας, περισσεύουν 667 υπάλληλοι» δήλωσε ο κ. Καμίνης, λίγο πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σήμερα.

Όπως είπε, το πρώτο εντυπωσιακό είναι, ότι η εν λόγω μελέτη επικαλείται παρωχημένα στοιχεία (Ιούνιος 2013) , παρόλο που το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνεται καθημερινά για τη δύναμη κάθε δήμου. Επιπλέον όμως, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, τα στοιχεία είναι και λανθασμένα, καθώς στην επιστολή περιλαμβάνονται ειδικότητες, που το ίδιο το υπουργείο έχει ήδη θέσει σε κινητικότητα (π.χ. σχολικοί φύλακες), καθώς και άλλες «αδιευκρίνιστες» ειδικότητες.

Ο κ. Καμίνης κάνοντας λόγο για προχειρότητα, πρόσθεσε πως επιπλέον, «η συγκεκριμένη "μελέτη", θεωρεί ως μόνιμο προσωπικό τους συμβασιούχους, αν και εργάζονται βάσει ασφαλιστικών μέτρων και για τους οποίους η δικαστική απόφαση εκκρεμεί και αναμένεται από μέρα σε μέρα. Περιλαμβάνεται επίσης και το εποχικό προσωπικό, όπως για παράδειγμα εκείνο των κατασκηνώσεων του δήμου Αθηναίων. Αποκορύφωμα της προχειρότητας είναι ότι αγνοείται το γεγονός ότι ο δήμος Αθηναίων είναι από το 1834, πρωτεύουσα του νομού Αττικής, καθώς επίσης και πρωτεύουσα της χώρας. Αλλιώς δεν εξηγείται το γιατί εξαιρείται από την επιπλέον σχετική μοριοδότηση, της οποίας τυγχάνουν οι πρωτεύουσες όλων των άλλων νομών».  

Καταλήγοντας, υπενθύμισε πως ο δήμος Αθηναίων εγκαίρως μείωσε τις οργανικές του μονάδες, κατήργησε ΝΠΙΔ και προχώρησε σε ευρείες συγχωνεύσεις ΝΠΔΔ. «Επιπλέον, έχει καταθέσει εγκαίρως στο υπουργείο Εσωτερικών πλήρη μελέτη της Αξιολόγησης Δομών, η οποία παρουσιάστηκε ως πρότυπο και σε άλλους δήμους».

... και του δημάρχου Θεσσαλονίκης

Την αντίθεσή του στο σχέδιο διαδημοτικής κινητικότητας 321 υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης, που κρίνονται από το ΥΠΕΣ ως πλεονάζον προσωπικό, εξέφρασε και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Με αφορμή την επιστολή Γρηγοράκου, ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι ο δήμος δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αν φύγουν οι εργαζόμενοι. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «όχι μόνο δεν μας περισσεύουν, αλλά μας λείπουν κιόλας άτομα». 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η λίστα με τα άτομα που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό συντάχθηκε βάσει στοιχείων Ιουνίου 2013, χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 100 συνταξιοδοτήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες, οι 180 δημοτικοί αστυνομικοί και οι 160 σχολικοί φύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ο κ Μπουτάρης είπε ακόμη ότι θα αποστείλει τις παρατηρήσεις του το συντομότερο δυνατό στο υπουργείο Εσωτερικών και κατέληξε, λέγοντας: «Δεν ακούνε τον δήμο τι λέει, τι θέλει. Αποφασίζουν τι θέλουν αυτοί. Έχουμε ήδη υποδείξει βάσει του οργανογράμματος που έχουμε στείλει αλλά πολλές φορές στέλνεις πράγματα στο υπουργείο και μπαίνουν στο συρτάρι». 

Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ

Κύριε Υπουργέ,

Με το υπ’ αριθμ. 2271/16.12.2013 έγγραφό σας, διαβιβάσατε στους Δήμους της χώρας συμπεράσματα μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από ομάδα έργου του Υπουργείου σας και αφορά στη στελέχωση και σε εκτιμήσεις Κινητικότητας προσωπικού ανά Δήμο και μάλιστα πριν από την έναρξη υλοποίησης της Εθελοντικής Διαδημοτικής Κινητικότητας.

Μας είχατε διαβεβαιώσει ότι οποιαδήποτε σχετική μελέτη, πριν καταλήξει σε συμπεράσματα και δημοσιοποιηθεί θα είχε τεθεί υπόψη μας. Αντιθέτως, το Υπουργείο προχώρησε σε ανακοίνωση των συμπερασμάτων για κάθε Δήμο χωριστά, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί μεγάλες απορίες, ερωτηματικά και εύλογες αντιδράσεις για τις προτάσεις της μελέτης. Η μελέτη φέρεται να  περιλαμβάνει κριτήρια και παραδοχές χωρίς να γίνεται κατανοητή η επιστημονική αναγκαιότητα αυτών των κριτηρίων.

Επειδή λοιπόν, έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση σε όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητάμε επειγόντως συνάντηση μαζί σας, ως καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και απαντήσεις τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.  

Η τελική θέση της ΚΕΔΕ θα διατυπωθεί αφού πρώτα λάβουμε πλήρη ενημέρωση.

Κώστας Ασκούνης

Πρόεδρος ΚΕΔΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή