Το πάγωμα το οποίο προκάλεσε στην τουρκική κυβέρνηση η δικαστική και αστυνομική επιχείρηση που σχετίζεται με οικονομικά σκάνδαλα και κατά την οποία έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής 52 άτομα, αλλά και η έλλειψη ανακοινώσεων από πλευράς δικαστικών αρχών μεγεθύνει την αναταραχή στην Άγκυρα, αφού οι πληροφορίες προέρχονται από διαρροές.
Ανάμεσα στους προσαχθέντες της Τρίτης βρίσκονταν και οι γιοι τριών εν ενεργεία υπουργών του Ταγίπ Ερντογάν.
Η πληροφορία που ανακοινώθηκε από επίσημα χείλη την Τετάρτη ήταν ότι διορίστηκαν άλλοι δύο εισαγγελείς στην ομάδα που πραγματοποιεί τη σχετική έρευνα. Την ανακοίνωση έκανε ο γενικός εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης. Νωρίς το πρωί, αντικαταστάθηκαν εξάλλου οι διοικητές πέντε διευθύνσεων στην Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με μία από τις πληροφορίες που διαρρέουν, στην επιχείρηση πρόκειται να περιληφθούν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος - Πολεοδομίας.
Γίνεται επίσης λόγος και για τέταρτο υπουργό και, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η εισαγγελία διαθέτει οπτικό υλικό από τη στιγμή κατά την οποία ο εν λόγω αξιωματούχος λαμβάνει από επιχειρηματία το ποσό των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Την Τρίτη, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο τέταρτος υπουργός είναι ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Εγκεμέν Μπαγίς.
Η όλη κατάσταση παίρνει και πρόσθετες οικονομικές διαστάσεις. Το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης έκλεισε την Τρίτη με πτώση 5,21%, ενώ την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι η πτώση ήταν της τάξης του 2,12%.
Όχι μία αλλά πολλές εισαγγελικές έρευνες
Πρόκειται ουσιαστικά για περισσότερες της μιας εισαγγελικές έρευνες. Η μία αφορά τις δραστηριότητες του επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και για παράνομη εξαγωγή χρυσού στο Ιράν.
Η δεύτερη έρευνα αφορά το δήμαρχο της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης και την άδεια που παρείχε ο δήμος για κατασκευή ξενοδοχείου σε σημείο από όπου περνά η γραμμή μετρό «Μάρμαραϊ» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών δεν ήταν κατάλληλο για κατασκευή. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας.
Η τρίτη υπόθεση αφορά δημόσιες εκτάσεις για τις οποίες οι κατά τόπους δημοτικές αρχές δεν έδιδαν άδεια κατασκευής, με αποτέλεσμα να εκδοθούν οι άδειες μετά από δωροδοκία, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Στην υπόθεση εμπλέκονται ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος και επιχειρηματίες όπως ο Αλί Αγάογλου ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών.