Τουρκία: Η σύγκρουση Ερντογάν - Γκιουλέν στο φόντο των συλλήψεων για διαφθορά;

Πολιτικός σεισμός στην Άγκυρα
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 15:29
UPD:16:40
EPA/ATILGAN OZDIL/ANADOLU AGENCY

Στη φωτογραφία, άνδρες της τουρκικής αστυνομίας συλλαμβάνουν τον γιο του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ, Μπαρίς Γκιουλέρ, στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας για απάτη και δωροδοκία που σχετίζεται με κρατικές συμβάσεις.

A- A A+

Συνεχίζονται στην Τουρκία οι δονήσεις μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε η προσαγωγή 37 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων γιών υπουργών της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για υπόθεση διαφθοράς.

Μεταξύ των κρατουμένων βρίσκονται οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Καγκλαγιάν και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, καθώς και πολλοί επιχειρηματίες.

Έφοδος πραγματοποιήθηκε και στα κεντρικά γραφεία της κρατικής τράπεζας Halkbank, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη της, να βρεθεί υλικό που να αποδεικνύει κάποια εγκληματική ενέργεια.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η σχετική εισαγγελική έρευνα πραγματοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα και ότι ακόμη και ο τούρκος πρωθυπουργός δεν ενημερώθηκε σχετικά παρά μετά τις προσαγωγές, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ικόνιο, ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε άμεσα στην υπόθεση. Είπε ωστόσο ότι «εάν κάποιοι έχουν όπλα και κανόνια ή είναι δολοπλόκοι, κι εμείς έχουμε το Θεό μαζί μας».

Το κλίμα που διαμορφώνεται στην Τουρκία ευνοεί την προβολή της άποψης ότι ο «πόλεμος» μεταξύ του κ. Ερντογάν και του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν είναι πλέον δρόμος δίχως επιστροφή.

EURONEWS

Το τάγμα Χιζμέτ, μεταξύ άλλων, έχει διεισδύσει σε σημαντικό βαθμό στο χώρο της δικαιοσύνης και της αστυνομίας. Αντιτίθεται έντονα στην προσπάθεια της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν να κλείσει ιδιωτικά προπαρασκευαστικά σχολεία, πολλά από τα οποία ελέγχονται από το ίδιο.

Η διείσδυση του, σε συνδυασμό με τη συμμαχία της κυβέρνησης μαζί  του στα πλαίσια της στήριξης εκ μέρους του κ. Γκιουλέν - ο οποίος διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ - στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ήταν ο βασικός μοχλός με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εισαγγελικές έρευνες στις σημαντικές υποθέσεις των τελευταίων ετών όπως εκείνες της Εργκενεκόν και της Βαριοπούλας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή