Πιέσεις της Δύσης προς την Ουκρανία καταγγέλλει ο Λαβρόφ

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 11:31
UPD:11:40
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη ρωσική Άνω Βουλή στη Μόσχα.

A- A A+

Πιέσεις της Δύσης στην Ουκρανία προκειμένου να επιλέξει τις στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη, παρόλο που το Κίεβο αποδέχθηκε πρόταση για οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα, κατήγγειλε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Ρωσία έχει εκπλαγεί από τις απόπειρες άσκησης ανοιχτής πίεσης στην ουκρανική κυβέρνηση, οι οποίες συνεχίζονται παρά τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στη Μόσχα», ανέφερε  ο κ. Λαβρόφ μιλώντας στη ρωσική Ανω Βουλή.

Χωρίς να κατονομάσει χώρες, ο κ. Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι «ζητεί από το Κίεβο να ΄'επιλέξει ελεύθερα' την Ευρώπη».

«Αυτή η φράση, αυτή η έκκληση αρνείται σε ένα κυρίαρχο κράτος το δικαίωμα να χειριστεί την κατάσταση ανεπηρέαστα και να ενεργήσει βάσει των δίκαιων εθνικών του συμφερόντων», σημείωσε κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας.

Στη χθεσινή συνάντησή του στο Κρεμλίνο με τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η Μόσχα θα αγοράσει ουκρανικά ομόλογα αξίας 15 δισ. δολαρίων και θα μειώσει σημαντικά τις τιμές του φυσικού αερίου για το Κίεβο, ανακουφίζοντας οικονομικά τη χώρα, αλλά εξοργίζοντας περισσότερο τους διαδηλωτές στην Ουκρανία.

Η Ρωσία επέκρινε αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους για τη συνάντησή τους με ουκρανούς διαδηλωτές, χαρακτηρίζοντας την ενέργειά τους αυτή ως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.

Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει ασκήσει πιέσεις στο Κίεβο, αλλά ο Λαβρόφ το αρνήθηκε λέγοντας:«Δεν πιέζουμε κανέναν για τίποτα».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι εμπορικές συμμαχίες μεταξύ πρώην σοβιετικών χωρών, που ο Πούτιν έχει θέσει ως προτεραιότητα, δεν αποσκοπούν στο να στραφούν κατά της Ε.Ε.».

«Είμαστε κατά της επιβολής στους ευρωπαϊκούς λαούς ενός ψευδοδιλήμματος του τύπου "μαζί μας ή εναντίον μας"», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή