Βουλή: Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση για την αναστολή χρηματοδότησης προς τη Χ.Α.

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 00:27
UPD:08:22
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Με εντάσεις πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς την Χρυσή Αυγή. 

Η ονομαστική ψηφοφορία επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη μαζί με την ονομαστική ψηφοφορία για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, την οποία προτείνει η ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ψήφο κατά συνείδηση φαίνεται ότι προσανατολίζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Η αποκαλούμενη Χρυσή Αυγή είναι ένα μαύρο σκοτάδι», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος επισημαίνοντας ότι «η απόφαση της Βουλής είναι πράξη υψηλής δημοκρατικής, πολιτικής και εθνικής ευθύνης». «Είναι πράξη αυτοσυνειδησίας στην οποία καταφεύγουμε», επεσήμανε. «Η Δημοκρατία αντέχει την διαφορετικότητα, υπερασπίζεται το δικαίωμα του άλλου να διαφωνεί, όμως αποστρέφεται τις πράξεις βίας, καταπολεμά τη βαρβαρότητα, επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε όσους επιβουλεύονται τη νομιμότητα», είπε ο Λ. Γρηγοράκος.

«Παράνομη και αντισυνταγματική», χαρακτήρισε την διαδικασία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, εκτιμώντας ότι «η Βουλή καλείται να συμπράξει σε μία διαδικασία που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας και έχει στόχο την εκτροπή του πολιτεύματος. Θα το πληρώσει το πολίτευμα πολύ περισσότερο απ’ όσα τα χρήματα θα εξοικονομηθούν». Ο Ηλ. Κασιδιάρης είπε ότι «η Βουλή καλείται να αποφασίσει για πράξεις που δεν έχει αποφασίσει η Δικαιοσύνη» και ότι δεν έχει στοιχεία για να αποφασίσει, αφού «δεν έχει έρθει κανένα στοιχείο της δικογραφίας».

«Η ΝΔ φυλακίζει τον βασικό πολιτικό της αντίπαλο» είπε και απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ «δεν είστε μόνο η χούντα του μνημονίου, αλλά και των κουκουλοφόρων», επειδή με βάση κουκουλοφόρους ασκήθηκαν οι διώξεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής εκτίμησε ότι «η Βουλή αποφασίζει με βάση τα κανάλια» και για τους κυβερνητικούς βουλευτές υποστήριξε ότι «κάνατε κριτές μας τους καναλάρχες, βάλατε στη θέση σας τον Μπόμπολα, τον Αλαφούζο, τον Κοντομηνά». Επιτέθηκε ακόμη στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, που κατέθεσε την τροπολογία για αναστολή κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα.

«Δεν φοβάστε μήπως καταλύσουμε το πολίτευμα, γιατί ξέρετε ότι εμείς είμαστε οι μόνοι που σεβόμαστε το πολίτευμα. Φοβάστε ότι αν έρθουμε στα πράγματα και κυβερνήσουμε θα αποκαλύψουμε τα σκάνδαλά σας», κατέληξε ο Ηλ. Κασιδιάρης.

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρ. Γιαταγάνα επικαλέσθηκε το τεκμήριο αθωότητας για να μην ανασταλεί η χρηματοδότηση στην Χρυσή Αυγή. «Αν δεν εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση, ουδείς μπορεί να πει ότι η Χρυσή Αυγή διέπραξε τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται, επειδή είναι προφυλακισμένος ο αρχηγός και ένας Βουλευτής της», είπε επικαλούμενη την δικαστική της ιδιότητα.

«Πρέπει η Βουλή να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μία εγκληματική οργάνωση που θέτει σε κίνδυνο το πολίτευμα λειτουργώντας υπό ένα κοινοβουλευτικό μανδύα μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση;» απάντησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση. «Η Βουλή αμύνεται - άργησε κατά την γνώμη μου – και όχι μόνο πρέπει να αμυνθεί, αλλά και να επιτεθεί», πρόσθεσε και κατέληξε ότι «είναι εκπρόσωποι της βαρβαρότητα και εκεί πρέπει να επιστρέψουν».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σ. Βούλτεψη υπενθύμισε την «σωρεία σκανδάλων» που έκανε η χούντα λέγοντας ότι «το χρέος μας είναι να δείξουμε το πραγματικό της πρόσωπο. Ε όχι, η χούντα και έκλεψε και νόμο περί ευθύνης υπουργών έκανε και διορισμούς συγγενών έκανε και ήταν η πρώτη διδάξασα».

«Αλλού αυτά τα βέλη», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου απαντώντας στους ισχυρισμούς του Ηλ. Κασιδιάρη ότι τα κόμματα του κοινοβουλευτικού τόξου συνεργάσθηκαν εναντίον της Χρυσής Αυγής. «Ονειρεύεται σκευωρίες» είπε ο Β. Αποστόλου και δήλωσε ότι η Βουλή «έκανε ένα βήμα και στηρίζουμε το βήμα που έγινε γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση».

«Με την στήριξή μου στην πρόταση της Επιτροπής Δεοντολογίας ασκώ το δημοκρατικό μου καθήκον της υπεράσπισης της Δημοκρατίας», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «η χούντα ξεκίνησε καταλύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και ολοκλήρωσε με την παράδοση μέρους της Κύπρου. Αυτό και μόνο αποτελεί όνειδος». Ο Π. Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι «ο Ηλ. Κασιδιάρης μίλησε σαν να μην έχει σχέση με την Χρυσή Αυγή, όχι στο όνομα των τατουάζ με τους αγκυλωτούς σταυρούς».

Δίνοντας το στίγμα του κόμματός του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος υπερασπίσθηκε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Βουλευτών να αποφασίζουν κατά συνείδηση.

Παρεμβαίνοντας ο Β. Αποστόλου εξέφρασε την ευχή να υπάρξει ομοφροσύνη στην απόφαση της Βουλής.

«Ναζιστική οργάνωση η Χρυσή Αυγή που ευθύνεται για εγκληματικές πράξεις, όχι μόνο θεωρίες», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, επικρίνοντας τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι έδειξαν ανοχή στην Χρυσή Αυγή. Υπενθύμισε την «δράση» της Χρυσής Αυγής υπέρ των εφοπλιστών και κατά του ΚΚΕ και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. «Είναι ώριμο και αναγκαίο» να υπάρξει αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, κατέληξε.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή