Τα βραβεία Breakthrough 2014

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 23:15
REUTERS/ROBERT GALBRAITH

«Δεν υπάρχει τίποτε πιο θεμελιώδες από τα μαθηματικά, και τα καλύτερα μυαλά στον τομέα πρέπει να τιμώνται» δήλωσε σχετικά ο Μαρκ Ζούκερμπεκ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Σε μία ειδική τελετή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Κέβιν Σπέισι στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA ανακοινώθηκαν τα ονόματα των οκτώ νικητών των επιστημονικών βραβείων Breakthrough για το 2014, οι οποίοι θα μοιραστούν συνολικά 21 εκατομμύρια δολάρια.

Οι νικητές στο πεδίο της θεωρητικής επιστήμης είναι o Μάικλ Γκριν από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (διάδοχος του Στέφεν Χόκινγκ στη Λουκασιανή έδρα μαθηματικών) και ο Τζον Σβαρτς του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (CalTech) για την έρευνά τους στη κβαντική βαρύτητα και την ενοποίηση των δυνάμεων, μέσω της θεωρίας χορδών.  Οι δύο φυσικοί θα μοιραστούν το βραβείο των 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η επιτροπή τίμησε τους δύο επιστήμονες για την επιμονή και την προσήλωση που έδειξαν επί δεκαετίες στη θεωρία χορδών, μια θεωρία που τη δεκαετία του 60 ανθούσε, αλλά την επόμενη δεκαετία παραγκωνίστηκε από επιτυχίες άλλων θεωριών. Οι συγκεκριμένοι δύο επιστήμονες, συνεργάτες από το 1979 συνέχισαν να εργάζονται στο πεδίο όταν πολλοί άλλοι το εγκατέλειπαν, και η έρευνά τους έμενε στο περιθώριο μέχρι την αναβίωση της θεωρίας, περίπου δύο δεκαετίες αργότερα όταν και η συνεισφορά τους αναδείχτηκε.

Ταυτόχρονα με το βραβείο φυσικής υπήρξε και η θέσπιση ενός νέου βραβείου βιολογίας, με έξι επιστήμονες που εργάζονται στην έρευνα για τη θεραπεία ανίατων ασθενειών και την επέκταση της ανθρώπινης ζωής να λαμβάνουν 3 εκατομμύρια δολάρια έκαστος. Σε αυτή την κατηγορία οι νικητές ήταν οι Τζέιμς Άλλισον, Μαλόν Ντελόνγκ, Μάικλ Χαλ, Ρόμπερτ Λάνγκερ, Ρίτσαρντ Λίφτον και Αλεξάντερ Βαρσάφσκι..   

Τα συγκεκριμένα βραβεία είχαν θεσπιστεί πέρυσι από το Ρώσο μεγιστάνα Γιούρι Μίλνερ, με την ονομασία «βραβεία Fundamental», και αφορούσαν μόνο τη θεμελιώδη φυσική. Φέτος μετονομάστηκαν σε βραβεία Breakthrough, και εκτός από θεωρητική φυσική περιλαμβάνουν και τον κλάδο της βιολογίας και της ιατρικής, ενώ οι διοργανωτές τους ανακοίνωσαν πως από του χρόνου θα προστεθεί ένα ακόμη βραβείο για τον κλάδο των μαθηματικών.

Πρωταρχικός στόχος των βραβείων ήταν η δημιουργία ενός αντίπαλου δέους στα βραβεία Νόμπελ, παρέχοντας σχεδόν τριπλάσιο χρηματικό βραβείο στους νικητές. Φέτος στο όραμα του Ρώσου εμπνευστή των βραβείων προστέθηκαν ως χρηματοδότες και πλήθος άλλων επιχειρηματιών όπως οι ιδρυτές της Google και του Facebook, Σεργκέι Μπριν και Μαρκ Ζούκερμπερκ.

«Τα μαθηματικά είναι η γλώσσα του Σύμπαντος. Ο Πυθαγόρας είχε πει πως τα «πάντα είναι αριθμοί», και όποιος έχει ασχοληθεί με το γράψιμο κώδικα θα έχει μάλλον καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Δεν υπάρχει τίποτε πιο θεμελιώδες από τα μαθηματικά, και τα καλύτερα μυαλά στον τομέα πρέπει να τιμώνται» δήλωσε σχετικά ο Μαρκ Ζούκερμπεκ, ενώ ο Σεργκέι Μπριν υποστήριξε πως οι επιστήμονες είναι ήρωες.

Προτεινόμενα για εσάς